Levyarvio: Dialogia luonnon kanssa

Mikko Siltanen

Esa Kotilainen

Jäänalainen II

Presence Records

Arvio: 5/5

Esa Kotilainen jos kuka on suomalaisen syntetisaattorimusiikin pioneeri. Hän toi maahan ensimmäisen minimoogin 1970-luvun alkupuoliskolla, ja oli pitkään osaamisensa sekä laitteistonsa takia käytännössä katsoen ainoa kotimainen syntetisaattoreiden soittaja. Niinpä hänen levytyshistoriastaan löytyy kaikkea iskelmän ja progressiivisen rockin väliltä.

Kotilaisen ensimmäinen sooloalbumi Ajatuslapsi (1977) piti sisällään puhdasta instrumentaalimusiikkia Tangerine Dreamin ja Popol Vuhin kaltaisten saksalaisyhtyeiden hengessä. Näiden ambientjättiläisten vaikutus kuuluu vahvana myös kosketinvelhon tuoreemmassa tuotannossa.

Jäänalainen-levysarja sai alkunsa vuonna 2014 Kotilaisen hankkimista hydrofoneista eli vedenalaisista mikrofoneista, joiden avulla hän äänitti jäiden lähtöä. Jäämassojen tuottamiin jylhiin rysähdyksiin, narinoihin ja huminoihin hän reagoi kakkososalla vanhoilla analogisyntetisaattoreilla sekä mellotronilla.

Lopputuloksena on intensiivinen ja tummasävyinen puolituntinen, jossa soittaja käy todellista vuoropuhelua luonnon kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.