Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii kouluja lopettamaan rahankeruun – köyhien perheiden lapset jäävät usein pois luokkaretkiltä

Tuomas Kurttilan mukaan kunnat tinkivät perusopetuksen maksuttomuudesta.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila moittii kuntia siitä, että ne tinkivät perusopetuksen maksuttomuudesta. Valtuutettu muistuttaa, että perustuslaki määrää perusopetuksen maksuttomaksi.

Kurttila ilmoittaa saaneensa viime aikoina yhteydenottoja tilanteista, joissa perusopetuksen oppilailta on pyydetty 10–30 euron suuruisia osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan.

Rahankeruun on loputtava, lapsiasianvaltuutettu painottaa.

– Ymmärrän hyvin, että oppilaita halutaan viedä esimerkiksi retkille. Jos tähän ei kuitenkaan kunnalla ole rahaa, on parempi jättää menemättä. Olemme tilanteessa, jossa jokaisen on pystyttävä käsittämään, että osalle perheistä yllättävät maksukehotukset koululta aiheuttavat paineita, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan Suomessa tehdyt selvitykset kertovat, että köyhistä perheistä tulevat lapset jäävät usein pois leirikouluista ja luokkaretkiltä.

– Toivon, että kunnat varaavat määrärahat koulun ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan. Jos rahankeruu vanhemmilta jatkuu, on mietittävä järeämpiä toimia kuin yleinen informaatio-ohjaus. Lakia on noudatettava ja lasten yhdenvertaisuus on taattava, Kurttila sanoo.