Spike Leen BlacKkKlansman nappasi Cannesin elokuvajuhlien kakkospalkinnon – elokuvassa näyttelee Jasper Pääkkönen

Asia Argento julisti festivaaleille porttikiellon metoo-skandaalissa ryvettyneelle Harvey Weinsteinille

Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman on saanut Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon, joka on festivaalin toiseksi tärkein palkinto. Pääpalkinnon eli Kultaisen palmun sai japanilainen Shoplifters, jonka on ohjannut Hirokazu Kore-eda.

Juryn palkinnon sai Nadine Labakin Capernaum.

Parhaasta ohjauksesta palkittiin puolalainen Pawel Pawlikowski elokuvasta Cold War.

Spike Leen palkitussa elokuvassa näyttelee myös Jasper Pääkkönen. Elokuvassa musta poliisi soluttautuu valkoisen kollegan avustuksella Ku Klux Klanin riveihin.

Cannesin elokuvajuhlien päätösseremonia sai myös viestin #metoo-liikkeestä. Näyttelijä Asia Argento muistutti juhlayleisöä, että Cannesin festivaali oli paikka, jossa elokuvatuottaja Harvey Weinstein raiskasi hänet yli 20 vuotta sitten.

– Olin 21-vuotias. Tämä festivaali oli hänelle metsästyspaikka. Haluan ennustaa: Harvey Weinstein ei ole enää koskaan tervetullut tänne, Argento sanoi.

Hän varoitti samalla, ettei ahdistelujupakan jälkipyykki ole vielä ohi, sillä juhlien yleisössä istuu edelleen niitä, jotka eivät ole joutuneet vastuuseen teoistaan.

– Te tiedätte, keitä olette. Mutta tärkeämpää on, me tiedämme keitä te olette. Emmekä salli teidän enää jatkaa, Argento varoitti.

Argento luovutti parhaan naisnäyttelijän palkinnon kazakstanilaiselle Samal Yeslyamovalle, jolla on pääosa Sergei Dvortsevoin elokuvassa Ayka.

Parhaan miesnäyttelijän palkinnon sai italialainen Marcello Fonte, joka esiintyy Matteo Garronen elokuvassa Dogman.

Tämän vuoden tuomaristoa johti näyttelijä Cate Blanchett, joka on myös profiloitunut Weinsteinin ja elokuva-alan ahdistelukulttuurin tiukkana kriitikkona.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut