Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Huhtasaaren gradusta – työ vie enintään kolme kuukautta

Laura Huhtasaari. Suvi Elo

Sanna Nikula / STT

Jyväskylän yliopisto on päättänyt aloittaa uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työstä, kertoo yliopiston viestintäpäällikkö Taina Erkkilä. Esiselvityksen tekeminen kestää enintään kolme kuukautta, ja siinä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita. Myös Huhtasaarta itseään kuullaan.

– Yhteiskunnan, tiedeyhteisön ja tutkijoiden edun mukaista on, että kaikki tutkimuksen asianmukaisuutta koskevat epäilyt selvitetään, Erkkilä sanoo.

Yliopisto sai viime viikolla yksityishenkilöltä esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta. Esiselvityksessä päädytään joko siihen, että hyvän tieteellisen käytännön loukkaus on tapahtunut, tai todetaan, että sitä ei ole tapahtunut.

Yliopisto ei voi Huhtasaaren tutkintoa enää perua, koska asia on vanhentunut.

Jyväskylän yliopisto teetti plagiointiepäilystä esiselvityksen jo aiemmin ulkopuolisella asiantuntijalla. Tuon selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ei pitänyt rikettä erityisen vakavana, vaikka totesikin Huhtasaaren rikkoneen hyvää tieteellistä käytäntöä. Rehtori päätti, ettei laajempaa tutkimusta tarvita.

Svenska Yle kertoi kuitenkin oman selvityksensä perusteella viime viikolla, että noin 30 prosenttia Huhtasaaren gradusta on kirjoitusvirheitä myöten kopioitu yhdestä lähteestä, joka on toisen henkilön vuonna 2001 kirjoittama gradu. Tätä gradua ei ole merkitty Huhtasaaren työn lähdeluetteloon.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut