Kärnä ei ole riitauttamassa Väyrysen paluuta, mutta vaatii perustuslakivaliokuntaa vielä arvioimaan asian

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. Vesa Moilanen

STT

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoo, ettei ole itse riitauttamassa millään tavalla keskustasta eronneen europarlamentaarikko Paavo Väyrysen paluuta eduskuntaan. Hänen mielestään asia on joka tapauksessa saatettava perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Kärnän mukaan kysymyksessä on oikeusvaltion ytimeen käyvä perustuslain tulkintatilanne.

– Eduskunnan arvovallan ja edustajantoimen arvokkuuden kannalta olisi tärkeää, että puhemiesneuvosto käsittelee asian perusteellisesti, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä sanoo olevansa tyytyväinen, että eduskunnan kanslia on selvittänyt Väyrysen paluuoikeuden perusteet perustuslakiasiantuntijoilta.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoi maanantaina, että kaikki eduskunnan kuulemat asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että Väyrysellä on oikeus palata hoitamaan edustajantointaan 12. kesäkuuta.

Perustuslakiasiantuntijoista professori Mikael Hidén on kuitenkin kriittinen, vaikkei Väyrysen paluuta torppaakaan. Hänen mukaansa asian oikeudellinen puoli voidaan selvittää eduskunnan kansliassa.

– Jos eduskunnan toiminnoissa tarvitaan arvovaltaista tulkintaa perustuslaista, sellaisen antaminen on tavanomaisesti perustuslakivaliokunnan asia. Tässä ei kuitenkaan ole selvää menettelytapaa, jolla nyt tarkoitettu kysymys voitaisiin saada perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, Hidén päättää lausuntonsa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut