Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylän yliopisto päättää tänään tai huomenna, käynnistääkö se esiselvityksen Huhtasaaren gradusta

Yliopiston johtava lakimies pitää esiselvityksen aloittamista todennäköisenä.

Jyväskylän yliopisto päättää tänään tai huomenna käynnistääkö se esiselvityksen Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työstä. Markku Ulander / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi / STT

Jyväskylän yliopisto päättää tänään tai huomenna käynnistääkö se esiselvityksen Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työstä.

Jo aiemmin Huhtasaaren gradua selvitellyt Jyväskylän yliopisto sai viime viikolla yksityishenkilön tekemän esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta Huhtaseen graduun liittyen.

Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoi maanantaina, että esiselvityksen aloittaminen on todennäköistä. Anttilaisen mukaan esiselvityksessä tutkitaan, onko Huhtasaari syyllistynyt plagiointiin gradussaan.

Viime viikolla tulleessa selvityspyynnössä viitataan Tiina Simpasen pro gradu -tutkielmaan. Anttilaisen mukaan parhaillaan yliopiston eettisiin asioihin perehtynyt erityisasiantuntija tekee alustavaa vertailua Simpasen ja Huhtasaaren gradun välillä.

"Lähtökohtaisesti yliopisto ei voi Huhtasaaren tutkintoa enää peruuttaa"

Esiselvityksen toteutuessa siinä päädytään joko siihen, että on tapahtunut hyvän tieteellisen käytännön loukkaus tai todetaan, ettei sitä ole tapahtunut.

– Sen lisäksi arvioidaan mahdollisen loukkauksen vakavuutta ja minkä tyyppinen se loukkaus on ollut, Anttilainen sanoi.

Anttilainen muistuttaa Huhtasaaren gradun olevan jo vuosia sitten tehdyn. Tutkinnon myöntämispäätökseen puuttuminen vaatisi, että yliopisto hakisi päätöksen purkua korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

– Yliopisto ei omalla päätöksellään voisi tätä tutkinnon myöntämispäätöstään edes purkaa, Anttilainen sanoi.

Hänen mukaansa lainsäädännössä on myös asetettu viiden vuoden aikaraja päätöksen purun hakemiselle.

– Hallinnollisestihan tämä on jo vanhentunut, kun gradun hyväksymispäätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta on kulunut yli viisi vuotta, Anttilainen kertoo.

Eli vaikka esiselvityksessä löytyisi plagiointia, Anttilaisen mukaan lähtökohtaisesti yliopisto ei voi Huhtasaaren tutkintoa enää peruuttaa.

– Jotta näin vanhaan asiaan lähdettäisiin tarttumaan, siellä täytyisi olla jo erityisen painavia perusteita, Anttilainen sanoi.

Jos selvityksessä todettaisiin hyvä tieteellisen käytännön loukkaus, tieto siitä tultaisiin Anttilaisen mukaan liittämään gradun yhteyteen.

Anttilainen ei kuitenkaan halua spekuloida lopputuloksella ennen kuin asia on selvitetty.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut