Kummitteleeko Trumpin Iran-päätös valmisteilla olevien Pohjois-Korea-neuvottelujen taustalla?

Upin Sinkkonen: "Ei ainakaan auta luottamuksen syntymistä"

Päätös vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta on herättänyt kysymyksen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uskottavuudesta sopimuskumppanina. Saul Loeb / Lehtikuva / AFP Photo

STT, AFP

Päätös vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta on herättänyt kysymyksen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uskottavuudesta sopimuskumppanina. Jotkut asiantuntijat ovat ainakin varoitelleet, että päätös saattaa vaarantaa Pohjois-Korean kanssa käytävät neuvottelut.

– Miksi (Pohjois-Korean johtaja) Kim uskoisi Trumpin sitoumuksiin, kun tämä mielivaltaisesti repii sopimuksen, jota toinen osapuoli on noudattanut, ihmetteli presidentti Barack Obaman kaudella apulaisulkoministerinä toiminut Antony Blinken Twitterissä.

Myös Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Elina Sinkkonen uskoo, että Trumpin Iranin ydinsopimusta koskevalla päätöksellä voi olla vaikutuksia myös Pohjois-Korean kanssa käytäviin neuvotteluihin.

– Tietenkin pohjoiskorealaiset pohtivat omaa tilannettaan ja Yhdysvaltojen käyttäytymistä ensisijaisesti omassa kontekstissaan, mutta sekundäärisesti tällä Iraninkin kysymyksellä on vaikutusta, Sinkkonen sanoo STT:lle.

Sinkkonen muistuttaa, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä on ollut syvä luottamuspula historiallisista syistä jo pitkään. Näin ollen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta ei hänen mukaansa ainakaan auta luottamuksen syntymistä.

– Pohjois-Korealle voi syntyä käsitys, että ei näihin Yhdysvaltojen kanssa tehtyihin sopimuksiin voi välttämättä luottaa ollenkaan, Sinkkonen lisää.

"Asetelma äärimmäisen hankala"

Pohjois-Korea vapautti keskiviikkona kolme vankina pidettyä Yhdysvaltain kansalaista. Tämä antaa Sinkkosen mielestä ehkä osviittaa pyrkimyksestä sellaiseen ilmapiiriin, että neuvottelut saataisiin pidettyä.

Iranin kysymyksestä riippumatta asetelma on Sinkkosen mielestä äärimmäisen hankala, vaikka kansainvälispoliittinen ilmapiiri onkin ollut positiivisempi ja neuvotteluja on käyty eri maiden välillä.

Viimeksi keskiviikkona Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Pohjois-Koreassa. Samana päivänä Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean johtajat tapasivat Japanissa järjestetyssä huippukokouksessa ja vaativat Korean niemimaan riisumista ydinaseista.

Sinkkonen kuitenkin muistutti, että esimerkiksi 2000-luvun alussa kuuden maan neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta kariutuivat. Pohjois-Korea on myös aiemmin luvannut luopua ydinaseohjelmastaan ja kuitenkin tehnyt ydinkokeita.

– Kyse on syklistä, jossa Pohjois-Korea on tyypillisesti luvannut ensin jotain, saanut neuvottelut pystyyn ja sitten tiettyjen talousetujen saamisen jälkeen palannut kokeiden teon sykliin.

Sinkkonen sanoo olevansa todella epäileväinen sen suhteen, että Pohjois-Korea päästäisi maahan kansainväliset tarkkailijat.

– Uskon sen sitten, jos näin todella tapahtuu ja näen ne kansainväliset tarkkailijat siellä työssä, Sinkkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.