Trumpin Iran-päätös kerää kommentteja – Venäjä, Syyria ja Turkki kritisoivat päätöstä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta on kirvoittanut kommentteja sekä puolesta että vastaan. Lehtikuva

STT, AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta on kirvoittanut kommentteja sekä puolesta että vastaan. Viimeisimpien joukossa Trumpin tiistaina antamaa ilmoitusta ovat kommentoineet Venäjä, Syyria ja Turkki.

Syyrian valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan Syyria tuomitsee voimakkaasti päätöksen irtautua Iranin ydinsopimuksesta. Uutistoimistolle asiaa kommentoineen ulkoministeriön lähteen mukaan Syyria pitää päätöstä aggressiona. Lähteen mukaan päätös myös osoittaa jälleen sen, ettei Yhdysvallat kunnioita sitoumuksia ja kansainvälisiä sopimuksia.

Syyria myös vahvisti täyden tukensa Iranille, lähde kertoo. Iran on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin avainliittolaisia. Iran tukee Syyrian hallitusta Syyrian sodassa.

Saudi-Arabia ja Israel tukivat

Myöskään Venäjä ei ollut tyytyväinen Trumpin ilmoitukseen. Venäjän ulkoministeriö kertoi Venäjän olevan syvästi pettynyt päätökseen ja kuvailee tiedotteessaan päätöstä räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi. Ministeriö sanoo muun muassa myös olevansa huolissaan siitä, että Yhdysvallat toimii jälleen useimpien maiden mielipiteiden vastaisesti.

Muun muassa Venäjä oli aiemmin varoittanut Yhdysvaltoja vetäytymästä Iran-sopimuksesta, sillä Venäjän mukaan irtautuminen olisi raskas isku kansainvälisille suhteille ja pyrkimyksille torjua joukkotuhoaseita.

Turkin presidentin kanslian tiedottaja puolestaan viestitti Twitterissä, että Turkki pelkää päätöksen aiheuttavan epävakautta ja uusia konflikteja.

Iranin ydinsopimuksen allekirjoittivat vuonna 2015 Yhdysvaltojen lisäksi Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä. Sopimus allekirjoitettiin Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman kaudella. Obama kommentoi Trumpin päätöstä heti tuoreeltaan ja sanoi muun muassa, että päätös oli suuri virhe.

Puolestaan Saudi-Arabia ja Israel antoivat tukensa irtaantumiselle sopimuksesta heti tuoreeltaan. Saudi-Arabia on Iranin kilpailija ja Yhdysvaltojen pitkäaikainen liittolainen. Puolestaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan nykyisessä sopimuksessa on katastrofin ainekset sekä alueelle että maailmanrauhalle, minkä vuoksi Israel pitää Trumpin ratkaisua historiallisena.

Trump kertoi tiistaina Washingtonissa, että Yhdysvallat vetäytyy huonona pitämästään sopimuksesta. Muut sopimuksen osapuolet, myös Iran, ilmoittivat etukäteen pysyvänsä sopimuksen takana.

 Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi televisiopuheessaan tiistaina, että päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta on psykologista sodankäyntiä Irania vastaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut