Tutkija: USA:n Iran-päätöksen seuraukset Lähi-idässä arvaamattomia

Niilo Simojoki / STT

Yhdysvaltain päätös vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta sisältää ainekset todella vakaviin seurauksiin Lähi-idässä, arvioi vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa Yhdysvallat on liittynyt Saudi-Arabian ja Israelin kovaan rintamaan Irania vastaan.

Maiden lopulliset tavoitteet Iranin suhteen ovat Mühlbergerin mukaan vielä kysymysmerkki. Presidentti Donald Trumpin hallinto kuitenkin osoittaa päätöksellään, ettei se halua olla missään tekemisissä Iranin nykyhallinnon kanssa, tutkija sanoo.

– Israel ja Saudi-Arabia pitävät Iranin hallintoa vihollisena ja haluaisivat nähdä sen tilalla jotain muuta. Suuri kysymysmerkki on, mihin tämä johtaa ja onko kyseessä avoimen yhteenoton valmistelu, Mühlberger sanoo.

Kevään mittaan on spekuloitu mahdollisella Israelin ja Iranin sodalla. Mühlbergerin mukaan tällainen yhteenotto rajoittuisi ainakin toistaiseksi Syyrian ja mahdollisesti Libanonin alueelle.

– Israel ei halua lähteä yksin sotaan Irania vastaan, he haluavat siihen laajemman liittouman, Mühlberger sanoo.

"Sopimuksen henki on mennyttä"

Tutkijan mukaan Iranin näkökulmasta olisi tietenkin jonkinlainen voitto, jos Eurooppa, Venäjän ja Kiina pitävät edelleen kiinni sopimuksesta. Se ei kuitenkaan korvaa sitä, että maailman suurin talous- ja sotilasmahti vetäytyy sopimuksesta.

– Sopimuksen henki on mennyttä, sitä ei voi korvata muiden pysymisellä mukana. Luulen, että vahinko on jo tapahtunut, Mühlberger sanoo.

Hänen mukaansa pitkään neuvoteltu ydinohjelmasopimus on ollut yksi harvoja vakauttavia tekijöitä Lähi-idän alueella, ja siksi sen romuttuminen uhkaa pahentaa jännitteitä merkittävästi.

Iranin reaktioihin Trumpin päätöksen jälkeen vaikuttaa sopimuksen muiden allekirjoittajien yhtenäisyyden lisäksi myös Iranin sisäinen valtataistelu konservatiivien ja maltillisten välillä. Ydinsopimusta jo aiemmin vastustaneille kovan linjan edustajille Trumpin päätös oli tervetullut.

– En kuitenkaan odota Iranilta mitään nopeita kovia päätöksiä, kuten täysimittaisen ydinohjelman aloittamista. Se edellyttäisi sitä, että kovan linjan edustajilla olisi kaikki valta Iranissa, eikä asian laita ole niin, Mühlberger kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut