Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Turvapaikanhakijoiden rikokset usein pahoinpitelyjä ja uhkailuja vastaanottokeskuksissa

STT

Turvapaikanhakijoiden rikoksissa korostuvat vastaanottokeskuksissa tehdyt pahoinpitelyt ja uhkailut, kertoo Poliisiammattikorkeakoulussa tehty tutkimus.

– Ilmoituksista selvisi, että vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden rikosten taustalla on usein kulttuuriin ja uskontoon liittyviä erimielisyyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia asukkaiden välille. Pahoinpitelyksi päätynyt tilanne on saattanut alkaa hyvin pienestä yksityiskohdasta, kertoo tutkija Suvi-Tuuli Mansikkamäki Poliisiammattikorkeakoulusta.

Tyytymättömyys oloihin vastaanottokeskuksissa purkautui puolestaan rikoksina, jotka kohdistuvat vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan. Turvapaikanhakija saattoi esimerkiksi uhkailla henkilökuntaa tai rikkoa irtaimistoa, jotta saisi siirron toiseen vastaanottokeskukseen.

Tutkimuksen aineistona olivat toissa vuonna poliisin tietojärjestelmään kirjatut ilmoitukset, joissa turvapaikanhakija oli rikoksesta epäilty tai uhri. Ilmoituksia oli kaikkiaan 1 565. Valtaosa sekä rikosten epäillyistä että uhreista oli nuoria miehiä. Kirjaamisvuonna Suomessa oleskeli 20 000–30 000 turvapaikanhakijaa.

Seksuaalirikoksia aineistossa oli 161. Niiden uhri oli useimmiten suomalainen nainen, ja lähes puolet uhreista oli alle 18-vuotiaita.

 

Videoilla kielletään myös kuritusväkivalta

 

Tutkimus on osa Turva-hanketta, jonka myöhemmissä vaiheissa pyritään edistämään turvapaikanhakijoiden sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan tutkimusaineistoon pohjautuvien opetusvideoiden avulla ja kouluttamaan vastaanottokeskusten työntekijöitä.

Videoilla annetaan turvapaikanhakijoille ohjeita esimerkiksi ristiriitatilanteisiin.

– Kuritus- ja muuhun lähisuhdeväkivaltaan tulee suhtautua vakavasti, ja asioista tulee valistaa kaikkia turvapaikanhakijoita. Viestin tulee kertoa selvästi, että väkivalta on ehdottomasti kiellettyä ja jokaisella on oikeus saada apua kohdattuaan väkivaltaa, sanoo Mansikkamäki.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut