Ylikalliita kauppakasseja ja ilman ruokaa jääneitä vanhuksia – Esimerkiksi Jyväskylä ja Hämeenlinna eivät järjestä ikäihmisille kauppapalvelua

Jyväskylä lopetti palvelun tämän vuoden alusta.

70-vuotias Jukka Meriläinen vastaanotti Matti Julkun (oik.) tuoman Osuuskunta Taloushaltian kauppakassin Peurankallionkeskuksessa Tampereella Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tarja Repo / STT

Kaupungeista esimerkiksi Jyväskylä ja Hämeenlinna eivät järjestä ikäihmisille varsinaista kauppapalvelua, vaan nämä hankkivat palvelun itse. Helsinki, Turku ja Tampere järjestävät kauppakassipalvelua kotihoidon tukipalveluna. Aina palveluntuottajan hankinnassa ei onnistuta.

Jyväskylä lopetti palvelun tämän vuoden alusta. Siihen asti kuljetuspalvelu toi ostokset kotiin 6,65 eurolla. Nyt palvelua tarvitsevat solmivat itse sopimuksen kauppojen kanssa. Kaupunki kuitenkin lupaa, että kotihoidon asiakkaita autetaan tarvittaessa sopimuksen teossa tai ostosten tilauksessa.

Hämeenlinnassa palvelua tarvitsevat ohjataan pääosin yritysten puoleen, mutta kaupungin kotihoito auttaa tarvittaessa.

Helsinki sen sijaan tarjoaa kauppa-apua säännöllisen kotihoidon ja palveluasumisen asiakkaille. Myös muut voivat saada apua tukipalveluna tarvearvioinnin perusteella.

– Kotihoidossa kauppapalvelun asiakkaita on yli tuhat, ja lisäksi tulevat palveluasumisen asiakkaat, laskee kotihoitopäällikkö Sanna Numminen. Hän huomauttaa, että asiakas voi hankkia ostoksensa muualtakin kuin kilpailutetulta yritykseltä. Helsingissä valinnanvaraa onkin enemmän kuin pienemmissä kunnissa.

Virheistä otettu opiksi

Aina kilpailutuksen tulos ei tyydytä. Viime vuonna Helsinki purki sopimuksen silloisen palveluntuottajan kanssa. Firman kerrottiin jättäneen vanhuksia ilman ruokaa. Kaupunkia arvosteltiin siitä, että hinta oli liian tärkeä kilpailutuskriteeri.

Välillä kauppapalvelua Helsingille tuotti Posti, mutta tänä keväänä palvelu siirtyi Mehiläisen hoidettavaksi. Numminen sanoo, että alkuvaiheen kokemukset ovat hyviä. Hänen mukaansa aiemmista kokemuksista on otettu opiksi esimerkiksi niin, että palvelukuvausta on tarkennettu.

Tampere vaihtoi palveluntuottajaa 2016, koska tuottajalla oli vaikeuksia toimittaa ruokia. Samana vuonna uutisoitiin, että Turussa kotiin tuodun kauppakassin ruoat olivat monin verroin kalliimpia kuin kaupassa.

Nykyisin Turussa kauppapalvelua pyörittävät osuuskunnat Taloushaltia ja Turun Moniosaajat. Kotihoidon työntekijät tekevät asiakkaiden tilaukset S-ryhmän verkkokauppapalvelulla. Yksi toimituskerta maksaa 5 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.