Väyrynen kertoo palaavansa eduskuntaan 12. kesäkuuta: "Ilon ja riemun päivä"

Konkaripoliitikko muodostaa oman eduskuntaryhmänsä

Paavo Väyrynen kertoo blogissaan lähettäneensä eilen eduskunnan puhemiehelle ilmoituksen paluustaan. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen aikoo palata eduskuntaan 12. kesäkuuta. Väyrynen kertoo blogissaan lähettäneensä eilen eduskunnan puhemiehelle ilmoituksen paluustaan.

Väyrysen mukaan hänen Euroopan parlamentin jäsenyytensä lakkaa parlamentin säädösten mukaan, kun hänen paluunsa eduskuntaan varmistuu. Mirja Vehkaperä (kesk.) nousee Väyrysen tilalle Euroopan parlamenttiin. Eduskunnassa Väyrynen ottaa Mikko Kärnän (kesk.) paikan.

– Kesäkuun 12. on siis ilon ja riemun päivä. Pääsen taas mukaan kotimaan politiikkaan vaikuttamaan sekä Suomen ulko-, turvallisuus ja Eurooppa-politiikan linjaan että maamme sisäpolitiikan suuntaan, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen valittiin eduskuntaan keväällä 2015, mutta hän ilmoitti pian vaalien jälkeen jatkavansa työtään Euroopan parlamentissa.

Kärnän mukaan Väyrysen tulo eduskuntaan hänen paikalleen on edelleen juridisesti epävarmaa.

– Väyrysen ilmoitus ei muuttanut yhtään mitään. Ylipäätään en muutenkaan löydä eduskunnan työjärjestyksestä menettelyä, jossa eduskunnan ulkopuolinen henkilö voisi tällä tavoin ilmoitella tulemisistaan ja menemisistään. Tässä vaiheessa on tärkeintä, että asia selvitetään perustuslakiasiantuntijoiden toimesta, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Hän kertoo odottavansa rauhassa asian selvittämistä ja eduskunnan päätöstä.

– Päätän asian mahdollisesta riitauttamisesta vasta tämän jälkeen, jatkaa Kärnä.

– Tässä on nyt kyse juridiikasta, eikä politiikasta. Väyryselle ihmisenä toivotan kaikkea hyvää, vaikkakin olen onnellinen että emme enää samassa puolueessa vaikutakaan.

Yhden miehen ryhmät

Väyrynen aikoo muodostaa eduskunnassa oman eduskuntaryhmänsä. Eduskunnassa olisi näin kesällä kaksi yhden miehen eduskuntaryhmää, kun myös kokoomuksesta eronnut Harry "Hjallis" Harkimo perusti huhtikuussa oman ryhmänsä.

 Väyrynen sanoo pyrkivänsä yhteistyöhön yli puoluerajojen niiden kansanedustajien kanssa, jotka ovat valmiita puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, toteuttamaan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa, toimimaan köyhyyden poistamiseksi ja vahvistamaan maaseudun ja maakuntien elinvoimaa.

Hän sanoo työn Euroopan parlamentissa olleen antoisaa, mutta että siihen on liittynyt myös ikäviä piirteitä. Konkaripoliitikon mielestä parlamentin enemmistö ajaa EU:n kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi vastoin kansan tahtoa.

STT ei ole vielä tavoittanut puhemies Paula Risikkoa (kok.) kommentoimaan asiaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut