Tästä löydät vapputekemistä – katso Jyvässeudun menot

Vappumarsseja, puheita, piknikejä ja cruisailua on luvassa Jyväskylässä perinteiseen tapaan.

Cruisailu erilaisilla liikkuvilla laitteilla on osa suomalaista vappuperinnettä. Kuvan mopomies osallistui cruisailuun viime vuonna. Risto Aalto

Tuula Puranen

Vappuna juhlitaan, satoi tai paistoi. Jyvässeudulla juhlamenot keskittyvät keskustaan ja sen liepeille. Jo vappuaattona pääsee hyvään tunnelmaan esimerkiksi Kirkkopuistossa, jossa yliopiston ja ammattikorkean opiskelijat viettävät yhteistä vappua.

Kello 15 alkaa yleinen hengailu ja pihapelien peluu. Kello 18 ohjelmassa on Minna Canthin patsaan lakitus, jonka jälkeen esiintyy Puhkupillit.

Työväenlauluja voi aattona laulaa joukolla Aalto-salilla kello 18–22.00. Mukana menossa ovat soittokunta Kajastus ja Aallon laulajat.

Korpilahden satamassa vietetään vapunaattona kello 12–14 Hyvänmielenosoitus-vapputapahtumaa. Siellä voi nauttia muun muassa elävästä musiikista ja yhtenäiskoulun esityksistä. Tapahtumassa toteutetaan myös yhteisötaideteos. Osallistujat voivat kirjoittaa, maalata tai muutoin luoda omannäköisensä hyvänmielenviestin, joka kiinnitetään heliumpalloon ja päästetään tuulen vietäväksi.

Teos taltioidaan drone-kameralla. Viidettä kertaa järjestettävä Hyvänmielenosoitus on vakiinnuttanut asemansa osana korpilahtelaisten vappua. Tänä vuonna vappua juhlistetaan eläimellisen menon vauhdittamina. Pukeutumalla teeman mukaisesti voi voittaa myös palkintoja. Tapahtumaan suuntaava kulkue lähtee kello 11.45 Korpilahden toimintakeskuksesta, osoitteesta Ahotie 1.

Jyväskylän Kävelykadulla on vappumarkkinat aattona ja vappupäivänä kello 10–18.

Vappupäivänä marssitaan

Vappupäivänä 1.5. opiskelijat kokoontuvat sankoin joukoin piknikille Harjulle. Sinne voivat toki mennä kaikki muutkin eväskoreineen. Työläisten vappumarssi lähtee liikkeelle kello 11.30 ja kulkee Lounaispuistoon reittiä Ilmarisenkatu–Kalevankatu–Vapaudenkatu–Kilpisenkatu–Kauppakatu–Minna Canthin katu. Marssin kulkua johdattaa Jyväskylän työväen soittokunta Kajastus.

Vappujuhla Lounaispuistossa alkaa kello 12.00. Avauspuheen pitää kaupunginvaltuutettu Jarno Kemiläinen (sd.), juhlapuheen kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.). Juhlan päätteeksi esiintyy Keikka Pändi.

Samaan aikaan Kirkkopuistossa järjestetään Speaker's Corner -puhetapahtuma, jossa ovat äänessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen, kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) sekä Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Jukka Hämäläinen (sd.).

Mieskuoro Sirkkojen perinteinen Vappukonsertti on Aren Aukiolla kello 12–12.40. Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapputapahtuma lapsiperheille pidetään Puistotorin leikkipuistossa kello 10–13. Luvassa on kasvomaalausta, leikkiä, yhdessäoloa, hattaraa ja kahvion herkkuja.

Kun työväen vappumarssi on ohi, on vuorossa kristillisten seurakuntien yhdessä järjestämä Jeesus-marssi. Sen lähtö on Kirkkopuistosta kello 13 ja kello 14 samassa paikassa on Kiitosjuhla. Siellä on saatavissa esirukouspalvelua, ilmapalloja, soppaa, makkaroita, kahvia, hattaroita ja munkkeja.

American Car Club Jyväskylä ry:n järjestämä Vappucruising lähtee tänä vuonna uudesta paikasta, Lutakonaukiolta. Kokoontuminen alkaa kello 12 ja autoletka lähtee liikenteeseen kello 16. Lutakonaukiolle voi luonnollisesti mennä ihailemaan komeita autoja, vaikkei cruisingiin osallistuisikaan.

Moottoripyöräilijät voivat suunnata eturenkaan vaikkapa Sumiaisiin, jossa pidetään motoristikirkko vappupäivänä kello 12. Tapahtumapaikkana on leirintäalue. Sieltä löytyy paitsi hyvää motoristiseuraa, myös soppaa, nuotiomakkaraa ja nokipannukahvia.

Vappu tuo muutoksia moniin aikatauluihin. Kaupat saavat olla auki vapaasti, joten ruuan saanti ei ole ongelma. Alkot sulkevat vappuaattona kolme tuntia totuttua aiemmin eli kello 18. Myymäläkohtaisia poikkeuksia voi olla. Vappupäivänä juodaan simaa, sillä Alkot ovat kiinni.

Jyväskylän paikallisliikenteessä ajetaan vappuaattona 30.4. koulupäivien mukaiset arkivuorot. Vappupäivänä ajetaan sunnuntaivuorot.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut