Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ilja Janitskin vaatii päästä vapaaksi – asianajaja: ei perusteita vangitsemiselle

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuvan Ilja Janitskinin kannattajat osoittivat mieltään tukimielenosoituksessa lokakuussa 2016. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Useista rikoksista epäilty MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin vaatii päästä vapaaksi. Janitskinin asianajaja jätti asiaa koskevan pyynnön Helsingin käräjäoikeuteen tänään.

– Kuulustelut on suoritettu ja esitutkinta on siinä vaiheessa, että häntä ei ole enää perusteltua pitää vangittuna, asianajaja Anu Koivu sanoo STT:lle.

Koivun mukaan takaraja asian käsittelylle on tämän viikon perjantaina, mutta hän on esittänyt, että käsittely järjestettäisiin jo keskiviikkona. Käräjäoikeuden mukaan pyyntö ehditään mahdollisesti käsitellä jo keskiviikkona.

Janitskinia epäillään muun muassa törkeästä ja perusmuotoisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksista, laittomista uhkauksista, törkeistä kunnianloukkauksista ja rahankeräysrikoksista.

Janitskinin vangitsemista jatkettiin Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 17. huhtikuuta. Hänet oli edeltävänä viikonloppuna tuotu Suomeen Andorrasta. Suomi oli antanut Janitskinista eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Pakkokeinolain mukaan tuomioistuin saa vangita rikoksesta epäillyn, jos epäillään esimerkiksi, että tämä lähtee pakoon tai muuten karttaa rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Janitskiniin liittyvä esitutkinta on loppuvaiheessa. Syytteen noston määräpäivä on toukokuun lopussa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut