Oikeusasiamieheltä moitteita eduskunnalle vierailijalistojen hävittämisestä

Eduskunnan hallintojohtajan mukaan virheistä on opittu.

Maria Rosvall /STT

Eduskunnan turvallisuusosasto sai torstaina moitteet oikeusasiamieheltä vierailijalistojen hävittämisestä.

Turvallisuusosasto ryhtyi viime vuonna hävittämään vierailijalistat jokaisen päivän päätteeksi. Sen jälkeen useat tiedotusvälineet sekä päätoimittajien yhdistys kantelivat oikeusasiamiehelle muun muassa siitä, että jopa ennakkoon tehtyihin tietopyyntöihin listoista oli vastattu, ettei tietoja ollut enää olemassa.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan listoja ei saa hävittää ennen kuin kaikki niitä koskevat tietopyynnöt on käsitelty. Hän korosti myös, ettei pyynnön epäämistä voi oikeuttaa sen aiheuttamalla työmäärällä.

– Jos viranomainen on harkintavaltansa puitteissa määritellyt julkisten tietojensa säilytysajan lyhyeksi, asiakirjahallinto ja asioiden käsittely tulee tästä huolimatta järjestää niin, että kyseisiä tietoja koskevat tietopyynnöt ovat tosiasiallisesti toteutettavissa, Jääskeläinen sanoi päätöksessään.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo, että virheistä on opittu eikä listoja enää hävitetä, jos niistä on tehty tietopyyntöjä.

– Ne toimitetaan siinä aikataulussa, joka on mahdollinen. Koskaan niitä ei ole hävitetty asioiden salaamiseksi, eikä niiden toimittamisessa viivytellä, Rauhio vakuutti STT:lle.

Listoja hävitettiin kesken oikeudenkäynnin

Oikeusasiamiehen mukaan turvallisuusosasto toimi virheellisesti myös vuonna 2016, kun se tuhosi vierailijalistoja, joiden julkisuudesta oli oikeudenkäynti kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa. KHO linjasi, että listat ovat julkisia.

Jääskeläisen mukaan viranomainen ei saa vaarantaa oikeutta muutoksenhakuun hävittämällä valituksen kohteena olevia asiakirjoja kesken oikeudenkäynnin.

Rauhion mukaan eduskunta toimi tuolloin siten, kuten katsoi olevan julkisuuslain ja tuolloisen rekisteriselosteensa mukaista.

– Kun KHO on asian paremmin tiennyt, niin sitten sen mukaan on menty. Olennaista on, että missään vaiheessa asiakirjoja ei ollut tarkoitus hävittää tietojen salaamiseksi, kuten oikeusasiamiehen arviossakin tulee esille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut