Lisää ongelmia sote-uudistukselle: Väyrynen sanoo palaavansa eduskuntaan kesäkuussa, luopuu keskustan jäsenyydestä

"Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote-uudistuksen hyväksymistä".

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona. Jussi Nukari / Lehtikuva

Annu Marjanen / STT

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo palaavansa eduskuntaan kesäkuussa ja luopuvansa keskustan jäsenyydestä. Väyrynen aikoo jatkaa toimintaansa kansalaispuolueessa. Eduskuntaan palattuaan hän ryhtyy valmistautumaan ensi kevään eduskunta- ja eurovaaleihin.

Väyrynen perustelee päätöstään sillä, että hänen yrityksensä muuttaa keskustan linjaa puheenjohtajavaalin ja siihen liittyvän keskustelun kautta epäonnistui.

– Kun en usko keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen, Väyrynen sanoo tiedotteessa.

Väyrynen on ajautunut kiistoihin myös kansalaispuolueessa, ja osa sen edustajista on ilmoittanut erottavansa hänet puolueesta. Päätöksen laillisuutta puidaan parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Väyrynen sanoo muodostavansa eduskunnassa oman eduskuntaryhmän.

– Toivon, että kansalaispuolueen tilanne on siihen mennessä selkiytynyt siten, että se voisi olla kansalaispuolueen eduskuntaryhmä.

Lisää kapuloita sote-rattaisiin

Väyrysen päätös enteilee lisäongelmia sote-uudistuksen läpiviennille, sillä Väyrynen ei aio auttaa hallitusta asiassa. Sote-uudistuksen kohtalosta äänestetään aikaisintaan kesäkuussa.

– Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita.

Väyrynen sanoo päättäneensä erota keskustasta viime viikonlopun jälkeen, koska ei saanut takeita siitä, että voisi enää vaikuttaa puolueen linjaan.

Väyrynen palaa eduskuntaan kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) paikalle. Kärnän mukaan Väyrysellä on lain mukaan täysi oikeus ratkaisuunsa. Kärnä aikoo edelleen jatkaa uraansa politiikassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut