Kokoomus on pikemminkin urheilu- ja kannatusseura kuin poliittinen liike, kansanedustaja kritisoi.
Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) arvostelee tänään julki tulleessa kirjassaan monisanaisesti kokoomusta ja sen johtamistapaa. Lepomäen mielestä kokoomus on kompastunut omaan vaalimenestykseensä ja puolueesta on tullut "pikemminkin urheilu- ja kannatusseura kuin poliittinen liike".
– Siinä missä urheilu- ja kannatusseura keskittyy kisan voittamiseen ja hyvän tunnelman luomiseen, pitäisi poliittisen liikkeen keskittyä asioiden aikaansaamiseen, Lepomäki kirjoittaa Vapauden voitto -kirjassaan.
– Kokoomuksen kolme suurinta ongelmaa ovat johtaminen, johtaminen ja johtaminen, hän tiivistää.
Lepomäen mukaan hänen kritiikkinsä ei ole epäluottamuslause kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle. Kyse on ennemmin vuosien mittaan muodostuneesta puoluekulttuurista, jossa ollaan enemmän huolissaan "oman porukan pärjäämisestä kuin toteutuneesta politiikasta".
Lepomäki arvostelee myös kokoomuksen päätöksentekotapaa, jossa valta keskittyy pienelle piirille.
– Valtaa käyttää tilataksiin mahtuva miesporukka, jonka jäsenet ovat pitkälti erityisavustajia.
Lepomäen mukaan harva uskaltaa kokoomuksessa esittää poikkeavan näkemyksen, koska vaarana on, että leimautuu hankalaksi.
– Puolue-elimissä ollaan tyytyväisiä, kun saadaan juoda ministerin kanssa pullakahvit pari kertaa vuodessa.
Orpo ei kommentoinut Lepomäen esittämää kritiikkiä STT:lle.
Myös kokoomuksesta äskettäin eronnut kansanedustaja Hjallis Harkimo on arvostellut kokoomuksen toimintatapoja ja syyttänyt puoluetta autoritäärisestä johtajuudesta.
Stubbin tyly reaktio yllätti
Lepomäki teki aiemmin keväällä näkyvän irtioton kokoomuksen ja hallituksen linjasta, kun ilmoitti, ettei kannata sote-uudistuksen läpivientiä. Toisin kuin Harkimo, hän on kuitenkin sanonut haluavansa jatkaa kokoomuksen jäsenenä.
Lepomäki haastoi kokoomusjohtoa jo kesällä 2016, kun hän lähti mukaan puheenjohtajakisaan silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin rinnalle. Lepomäen mukaan Stubbin tyly reaktio yllätti hänet.
– Hän vain totesi, ettei minulla ole sen jälkeen tulevaisuutta puolueessa. Ja kuinka oikeassa hän olikaan.
Lepomäen mukaan kulisseissa alkoi tämän jälkeen supatus hänen yhteistyökyvyttömyydestään.
– Eniten äänessä olivat ihmiset, joille yhteistyö tarkoittaa lojaalisuutta puolueen valtaapitäviä, ei aatetta, äänestäjiä tai edes puoluetta kohtaan.
Lepomäki tähdentää, että politiikassa tulee ajaa yhteisiä asioita eikä keskittyä oman valta-aseman pönkittämiseen. Samaan aikaan hän viestittää turhautumistaan siihen, ettei nykyisessä asemassaan kykene viemään asioita eteenpäin.
– Kun tulee reippaana ja intoa purskuen eduskuntaan tekemään muutosta, ei mene kauankaan, kun jo lannistuu. Hyytelössä juoksemista, sanoi silloinen demarikollega Mikael Jungner kerran.
– Tiedän miltä tuntuu, kun huomaa yhtäkkiä olevansa turha.
Lepomäen mukaan kokoomuksella on hyviä ja oikeita tavoitteita, mutta puolue ei ole onnistunut viemään niitä läpi eikä pitämään kiinni markkinatalousmyönteisestä linjastaan.
– Poliitikoilla ja tulevilla pääministereillä on edessään vielä paljon tehtävää. Jos oma olo näinä päivinä onkin välillä turha, niin se ei ainakaan liity siihen, että maailma olisi valmis, Lepomäki summaa.