Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laura Huhtasaari vaatii huivikieltoa pikkutytöille – valiokunnan puheenjohtaja tyrmää

Huivikieltoaloitteen allekirjoitti 15 kansanedustajaa.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii huivikieltoa pikkutytöille Suomessa. Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana toiminut Huhtasaari on tehnyt huivikiellosta toimenpidealoitteen eduskunnassa.

Huhtasaaren lisäksi aloitteen on allekirjoittanut 14 muuta perussuomalaisten kansanedustajaa. Aloitteessa vaaditaan hallitukselta toimenpiteitä lastentarha- ja esikouluikäisten tyttöjen huivikiellon aikaansaamiseksi.

Perussuomalaiset perustelevat ehdotustaan Itävallan esimerkillä, jossa huivikieltoa ajaa maan hallitus perusteenaan tasa-arvo sekä rinnakkaisyhteiskuntien välttäminen.

Huhtasaaren lisäksi allekirjoittajina ovat Mika Raatikainen, Rami Lehto, Arja Juvonen, Leena Meri, Jani Mäkelä, Olli Immonen, Sami Savio, Jari Ronkainen, Ville Vähämäki, Tom Packalén, Mika Niikko, Ritva Elomaa, Ville Tavio ja Toimi Kankaanniemi.

Huhtasaari kommentoi aloitetta perjantaina sähköpostitse.

Miksi aloite on ajankohtainen juuri nyt?

– Islamilaisissa rinnakkaisyhteiskunnissa muslimit elävät islamin arvojen ja normien mukaan, mikä johtaa muslimien eristäytymiseen valtavirtayhteiskunnasta. Tuloksena on usein myös työttömyyden, rikollisuuden ja radikalisoitumisen kasvu tässä ryhmässä. Suomella alkavat olla viimeiset hetket tehdä korjausliikkeet muslimien kotouttamisessa tai muuten meillä on lähivuosina Ruotsin Malmön olosuhteet.

Miksi vaaditte huivikieltoa juuri lastentarha- ja esikouluikäisille tytöille?

– Jos tässä iässä muslimitytöt pakotetaan kotinsa puolesta uskonnollisista syistä pitämään huivia, se voi edesauttaa tämän väestöryhmän eriytymistä valtaväestöstä jo lapsena. Lisäksi tätä tapaa voidaan pitää syrjintänä sukupuolen perusteella, koska harvoin vanhemmat asettavat muslimipojilleen pukeutumisvaatimuksia, Huhtasaari vastaa.

Valiokunnan puheenjohtaja tyrmää

Perussuomalaisten toimenpidealoite on siirtynyt eduskunnan sivistysvaliokuntaan. Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) tyrmää maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten ehdotuksen pikkutyttöjen huivikiellosta.

– Se ei ole millään tavalla tarpeellinen. En allekirjoita heidän perusteluitaan, enkä näe vaaraa rinnakkaisyhteiskunnasta, Puumala toteaa.

Puumalan mukaan perussuomalaisten toimenpidealoitetta ei todennäköisesti käsitellä valiokunnassa lainkaan, koska toimenpidealoitteiden käsittelyrajana on pääsääntöisesti pidetty sadan kansanedustajan allekirjoitusta.

– Keväällä valiokuntaa työllistävät etenkin lukiolaki ja varhaiskasvatuslaki, joten ei perussuomalaisten aloitteelle olisi aikaakaan, Puumala sanoo.

Missä iässä muslimitytöt alkavat käyttää huivia?

Suomen islamilaisen yhdys­kunnan imaami eli johtaja Anas Hajjar ja Helsingin yliopiston tutkija Ilkka Lindstedt avasivat huivinkäytön perusteita ja taustoja jutussa, jonka Keskisuomalainen julkaisi tammikuussa 2016.

Kysymykseen "Miksi musliminaiset pitävät huivia?", he vastasivat näin:

Haijar: – Samasta syystä kuin esimerkiksi kristinuskossa nunnat pitävät edelleen. Se on Jumalan määräys osana kokonaisvaltaista vaatetuskoodia vieraiden miesten läsnä ollessa. Islamin mukaan kaikkien, sekä miesten että naisten, tulisi pukeutua säädyllisesti.

Lindstedt: – Hiusten peittävän huivin katsotaan olevan Jumalan määräämä vaatekappale musliminaisille silloin, kun he näyttäytyvät muiden kuin sukulaismiesten edessä. Yleisesti islam korostaa säädyllistä pukeutumista. Tarkemmat pukeutumissäädökset ja huivipakko koskevat kuitenkin vain naisia.

Kysymykseen "Missä iässä muslimitytöt alkavat käyttää huivia / peittää kasvonsa", he vastasivat näin:

Haijar: – Murrosiästä lähtien yleensä. Kasvojen peittäminen on pyrkimys samaistua profeetta Muhammadin vaimoihin, sillä Koraanin määräys koski heitä erityisesti tässä yksityiskohdassa.

Lindstedt: – Huivia aletaan pitää, kun tyttö saavuttaa murrosiän. Joskus huiveja näkee pikkutytöillä, mutta tämä ei ole islamin mukaan vaadittua. Yleisesti katsotaan, että huivilla pitää peittää hiukset. Ankarampien tulkintojen mukaan myös kasvot pitää peittää.