Lähteet Telegraphille: Britannian hermomyrkkyiskun pääepäillyt tunnistettu

Pelastustyöntekijöitä myrkytysiskun jälkeen Skripalin kodin edustalla maaliskuun alussa. Ben Stansall / AFP Photo / Lehtikuva

STT

Brittilehti Telegraphin tietojen mukaan poliisi ja tiedustelupalvelut uskovat tunnistaneensa Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun pääepäillyt. Epäiltyjen uskotaan olevan nyt Venäjällä.

Lehden tietojen mukaan Britanniaan tulleiden ja Britanniasta lähteneiden lentojen tutkinta on nostanut esille tiettyjä nimiä Skripalien salamurhaa yrittäneiden etsinnässä. Poliisi on myös tutkinut valvontakameramateriaaleja ja käynyt läpi autojen rekisterikilven tunnistuskameroita.

Venäläinen ex-kaksoisagenttiSergei Skripalja hänen Julija-tyttärensä löydettiin maaliskuussa myrkytettyinä puistosta Salisburyssa. Iskusta on syytetty Venäjää, joka on kiistänyt syytökset.

Telegraph kirjoittaa, että Britannian viranomaiset törmännee diplomaattisen seinään yrityksissään jututtaa epäiltyjä. Lisäksi minkäänlaiset Britannian viranomaisten vaatimukset tavoittaa "tutkinnan kannalta kiinnostavia henkilöitä" vain todennäköisesti lisää jännitteitä Britannian ja Venäjän välillä.

Myrkytytetyksi joutunut Julija Skripal on jo päässyt sairaalasta, mutta hänen isänsä on kerrottu edelleen olevan sairaalahoidossa.

Myrkytys aiheutti diplomaattisen kriisin

Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut Britannian tiedot hermomyrkystä. Viime viikolla antamassaan vahvistuksessa OPCW ei kuitenkaan nimennyt ainetta, vaan sanoi vahvistavansa Britannian tiedot.

Novitshok on alun perin kehitetty entisessä Neuvostoliitossa. Brittitutkijat eivät kuitenkaan ole pystyneet jäljittämään hermomyrkyn alkuperää Venäjälle. Myöskään OPCW ei kertonut raportissaan aineen alkuperää.

Sergei Skripal on asunut Britanniassa vuodesta 2010, jolloin Venäjä ja Britannia vaihtoivat vangitsemiaan vakoojia. Sitä ennen hän oli Venäjällä vankilassa salaisuuksien myymisestä Britannian tiedustelupalvelulle.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä isälle ja tyttärelle pidemmällä tähtäimellä tapahtuu.

Skripalien myrkytys sai aikaan diplomaattisen kriisin. Kaikkiaan yli 150 venäläisdiplomaattia karkotettiin vastatoimena myrkytykselle Yhdysvalloista sekä EU- ja Nato-maista. Venäjä puolestaan karkotti vastatoimena muun muassa kymmeniä yhdysvaltalaisdiplomaatteja. Venäjä karkotti myös muun muassa yhden suomalaisdiplomaatin sen jälkeen, kun Suomi ilmoitti karkottavansa yhden venäläisdiplomaatin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut