Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voitti Emmi Minkkinen – "Keskisuomalaiset unelmat ovat sitä, mitä meillä jo on"

Perinteet ja luonto olivat jyväskyläläisvalokuvaajan innoituksen kohteita, kun hän alkoi pohtia omaa unelmaansa.

Keskisuomalaisia unelmia -kuvakilpailun voittaja Kaikki mi kallista on. Kuvan otti jyväskyläläinen valokuvaaja Emmi Minkkinen. Emmi Minkkinen

Susanna Stranius

Aika monessa kilpailukuvassa keskisuomalaiset unelmat ovat sitä, mitä meillä jo on. On hienoa huomata, että ihmiset ovat onnellisia tavallisista asioista, Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voittanut jyväskyläläinen Emmi Minkkinen, 33, toteaa.

Keski-Suomen valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläinen (vas.) valitsi Emmi Minkkisen kuvan Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voittajaksi. Risto Aalto

Minkkinen voitti Keskisuomalaisen järjestämän kuvakilpailun valokuvallaan Kaikki mi kallista on. Kuvassa mies heittää vettä kasvoilleen noustuaan avannosta. Voittajakuvan valitsi Keski-Suomen valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläinen 242:n kilpailuun osallistuneen valokuvan joukosta.

– Lähdin liikkeelle samasta ajatuksesta kuin ilmeisesti monet muutkin eli siitä, mitä meillä jo on ja mitä olemme tehneet pitkään. Arvostan keskisuomalaisia perinteitä, vettä ja luontoa. Erityisesti saunakulttuuri on kiehtonut minua jo pitkään, Minkkinen avaa.

Sauna on läsnä arjessa ja juhlassa

Voittajakuva on otettu Minkkisen perheen rakenteilla olevalta rantasaunalta Saarijärveltä. Kuvassa on Minkkisen oma mies.

– Toki unelmat voi nähdä kuvassa konkreettisestikin. Siinä on oma mies, oma ranta ja oma rantasauna.

Minkkinen on kuvannut saunakulttuuria aikaisemminkin. Saunomisessa häntä viehättävät yhteisöllisyys ja perinteet. Hän kertoo perheensä saunovan paljon ja monenlaisilla kokoonpanoilla.

– Rantasauna on tärkeä juttu, sinne kutsutaan mummot, papat, tädit, kummit ja naapurit. On yhteissaunaa ja sekasaunaa. Saunominen kuuluu suomalaiseen arkeen, mutta yhtälailla myös ilonpitoon ja juhlaan.

Emmi Minkkinen on viime vuonna valokuvaajaksi valmistunut kolmen lapsen äiti. Hän on kotoisin Konginkankaalta. Valokuvausharrastuksen hän kertoo aloittaneensa vuonna 2013. Minkkisen Saunakansa-kuvasarjan muita kuvia pääsee katsomaan Instagramista tai verkosta.

"Kuvasta välittyy euforia"

Voittajakuvan valinnut Marko Hämäläinen kertoo nähneensä Minkkisen kuvassa keskisuomalaista asennetta.

– Kuva on sopivan positiivinen, muttei kuitenkaan teatraalinen. Siitä välittyy onnellisuus ja euforia, kun nuori kaveri nousee avannosta ja heittää vettä kasvoilleen, Hämäläinen kuvaa.

Minkkisen valokuva on mustavalkoinen. Hämäläinen kertoo mustavalkoisten kuvien yleistyneen viime aikoina. Kilpailuunkin osallistui useampi.

– Mustavalkoiset kuvat ovat ilmaisumuodoltaan ajattomia, mutta viittaavat kuitenkin valokuvan historiaan ja aikaan ennen värikuvia, Hämäläinen pohtii.

Metsät, rannat ja elämisen voima

Hämäläinen kertoo iloinneensa valokuvakilpailun kovasta tasosta. Hänen mukaansa keskisuomalaisten unelmissa korostuvat elämänmyönteisyys ja puhdas luonto kaikkina vuodenaikoina.

– Metsät, vesistöjen rannat ja elämisen voima toistuivat kuvissa. Kuvista näki, että unelmien pohtimiseen oli paneuduttu syvällisemmin. Esimerkiksi turhan alleviivattu huumori loisti poissaolollaan.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Jaakko Tähden kuva Taikatalvi ja kolmanneksi Urpo MinkkisenTaivaallinen veneilijä. Lukijat valitsivat suosikikseen Riitta Eskelisen valokuvan Käymme yhdessä ain.

Emmi Minkkinen palkitaan 300 euron lahjakortilla valokuvausliike Rajalaan. Jaakko Tähti ja Urpo Minkkinen saavat kassillisilla Keskisuomalaisen tuotepalkintoja. Lukijoiden suosikkikuvan ottanut Riitta Eskelinen saa 100 euron lahjakortin Rajalaan. Suosikkikuvaansa äänestäneiden joukosta arvottiin puolestaan Keskon 50 euron lahjakortin voittajaksi jyväskyläläinen Kati Laurila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.