Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Etsintäkuulutettu uzbekki perusteli Turun puukottajalle Suomen valitsemista iskun kohteeksi

Puukottaja tapasi Suomessa miehen, joka tutustutti hänet Isis-materiaaleihin

Turun elokuisen puukkoiskun tekijä Abderrahman Bouanane videonäytöllä Turun oikeustalolla 17. huhtikuuta. Roni Lehti / Lehtikuva

Olli-Pekka Paajanen / STT

Turun puukottaja pohti aiemmin iskua esimerkiksi Ranskaan, sillä hän ajatteli, että Ranska liittyy enemmän Syyriassa tapahtuviin kauheuksiin, selviää oikeudessa läpi käydyltä puukottajan videokuulustelulta. Aiemmin salatun kuulustelun perusteella poliisin etsintäkuuluttamalla uzbekistanilastaustaisella 23-vuotiaalla miehellä saattoi olla rooli puukottajan radikalisoitumisessa ja jopa iskukohteen valinnassa.

Puukottajan mukaan mies perusteli hänelle, että Suomikin on syyllinen muslimien kokemiin vääryyksiin Syyriassa, koska Suomikin oli hänen mukaansa lähettänyt sotilaita Syyriaan.

Syyrian sotaan ei ole koskaan lähetetty sotilaallisia joukkoja Suomesta, kerrotaan Maavoimista STT:lle.

Maavoimien mukaan Suomi osallistui joulukuussa 2013 alkaneeseen kriisinhallintaoperaatioon, jonka tarkoituksena oli Syyrian kemiallisten aseiden hävittäminen. Kemiallisten aseiden vastaisen järjestön OPCW:n ja YK:n yhteisessä operaatiossa oli yhteensä 18 suomalaista osana pohjoismaista laivastoa. Operaatio oli Maavoimien mukaan kokonaisuudessaan Välimerellä, eikä siinä käyty minkään maan maaperällä. Se päättyi heinäkuussa 2014.

Puukottaja on aiemmin kertonut poliisille tekojensa syyksi muun muassa syyttömien ihmisten tappamisen Syyrian Raqqassa ja Irakin Mosulissa.

Abderrahman Bouanane oli käynyt ikätoverinsa kanssa myös keskusteluja Isisistä ja saanut tältä ohjeet Isisiin liittyvän materiaalin löytämiseen pikaviestipalvelusta.

– Hän näytti minulle ja opasti, miten tehdään profiili ja miten käyttää Telegram-pikaviestipalvelua, puukottaja kertoi poliisille.

Tutustui moskeijassa

Bouanane kertoi poliisikuulusteluissa aloittaneensa äärijärjestö Isisiin liittyvien materiaalien katsomisen noin kolme kuukautta ennen puukotuksia.

Hän totesi menneensä sekaisin materiaalin katsomisesta, mutta kielsi sen olleen syy iskulle.

Hän oli tutustunut poliisin sittemmin etsintäkuuluttamaan mieheen moskeijassa. Aluksi tapaamisen syynä puukottajan mukaan oli se, että etsintäkuulutettu mies oli etsinyt puukottajalle pimeitä töitä.

Hän oli tavannut miehen viimeksi noin kolme viikkoa ennen elokuista puukkoiskuaan.

Bouananelta kysyttiin kuulusteluissa myös, mitä hän ajattelee Isisin joukkojen ajattelevan teoistaan.

– Itse asiassa he ovat se taho, joka käskee tekemään näin muun muassa räjähteillä, pommeilla ja hyökkäyksillä, hän vastasi.

Isis ei kuitenkaan ole ottanut iskua nimiinsä, mahdollisesti siksi, että puukottaja jäi henkiin.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut