Elokuvateatteritoiminta käynnistyy Saudi-Arabiassa 35 vuoden tauon jälkeen

Vanhoillinen, mutta väestöltään nuori maa on houkutteleva markkina elokuvateatteriyhtiöille.

STT, AFP

Elokuvateatteritoiminta alkaa tänään Saudi-Arabiassa 35 vuoden tauon jälkeen. Pääkaupunkiin Riadiin avattu elokuvateatteri aloittaa toimintansa koenäytöksillä, joissa esitetään yhdysvaltalaista supersankarielokuvaa Black Panther.

Koenäytökset on suunnattu elokuva-alan ammattilaisille. Suurelle yleisölle elokuvateatterin on määrä avata ovensa ensi kuussa.

Elokuvateatteritoiminnan uudelleen alkaminen on osa Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin käynnistämää modernisointihanketta.

Riadin elokuvateatteria pyörittää yhdysvaltalainen AMC Entertainment -yhtiö. Saudiarabialaisten lehtitietojen mukaan yritys on avaamassa seuraavan viiden vuoden aikana 40 elokuvateatteria 15 Saudi-Arabian kaupunkiin.

Yli 30 miljoonan asukkaan Saudi-Arabiaa on pidetty erinomaisena markkina-alueena elokuvateatteribisnekselle, sillä sen asukkaista yli puolet on alle 25-vuotiaita.

Konservatiivit vastustavat

Kruununprinssi pyrkii modernisointihankkeellaan lievittämään kansalaisten tyytymättömyyttä valtion sosiaalitukien leikkauksiin, joiden taustalla on pitkään jatkunut öljyn maailmanmarkkinahinnan matalasuhdanne.

Elokuvien esitystoiminnan sallimisen lisäksi Saudi-Arabiassa panostetaan tänä vuonna muun muassa konsertti- ja festivaalitoimintaan. Viihdeviranomaiset järjestävät yli 5 000 konserttia ja muuta tapahtumaa, mikä on tuplamäärä viime vuoteen verrattuna.

Viihteeseen panostamisella Saudi-Arabian johto haluaa osaltaan vahvistaa myös maan taloutta. Saudiarabialaiset kuluttavat vuosittain miljardeja euroja elokuvateattereihin ja huvipuistoihin Dubain kaltaisissa lähialueiden turistikeskuksissa.

Yksi modernisointihankkeen näkyvimmistä uudistuksista on autoilun salliminen naisille, minkä on määrä alkaa kesäkuussa.

Vanhoillisen Saudi-Arabian uskonnollisissa piireissä on vastustettu kruununprinssin modernisointihanketta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut