Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kaikki asuntojen osakekirjat saadaan sähköisiksi vasta, kun omistajat kuolevat – "Pitkä siirtymä on ongelma"

Uudistuksessa luovutaan paperisista osakeluetteloista ja osakekirjoista. Siirtyminen täysin sähköisiin tietoihin vie vuosikymmeniä.

Sähköiseen osakehuoneistorekisteriin siirtyminen alkaa vuoden 2019 alussa. Risto Aalto

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Huoneistojen osakeluetteloiden ja -kirjojen muuntaminen sähköiseen muotoon alkaa ensi vuonna, mutta arvioiden mukaan valmista tulee vasta vuosikymmenten kuluttua. Uudistushanketta valmistelleet asiantuntijat ovat huolissaan aikataulusta.

– Onhan tämä hidasta, jos pakkoa ei tule, Maanmittauslaitoksen (MML) johtava sovellusasiantuntija Jorma Turunen myöntää.

Sähköisen rekisterin tarkoitus on parantaa tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta. Rekisteri helpottaa kaupankäyntiä ja esimerkiksi isännöitsijätodistusten saannin uskotaan nopeutuvan ja hinnan halventuvan. Finanssiala ry:n lakimies Antti Laitila on huolissaan siitä, että hitaus vie pohjaa sähköisen rekisterin hyödyiltä.

– Pitkä siirtymä on ongelma.

MML arvion mukaan kaikki asunto-osakepaperit on saatu sähköiseen muotoon aikaisintaan vuoteen 2045 mennessä, todennäköisesti paljon myöhemmin.

– Se on karkea arvio ja hieman optimistinenkin, Turunen sanoo.

Uudistuksen toteuttamiselle ei ole asetettu takarajaa, eikä asunto-osakkeiden omistajia aiota velvoittaa muuttamaan paperisia osakekirjojaan sähköisiksi. Paperit muuttuvat sähköisiksi viimeistään vasta, kun omistaja vaihtuu. Viimeiset osakekirjat saadaan todennäköisesti sähköisiksi sitten, kun niiden omistajat kuolevat.

Asiantuntijat epäilevät, ettei vapaaehtoiseen muuntamiseen MML:n kautta ole välttämättä motivaatiota, jos osakekirjojen säilyttämisestä ei tarvitse itse huolehtia. Finanssialan mielestä osakekirjat pitäisi voida muuntaa sähköiseen muotoon keskitetymmin.

– Toivomme pankeille oikeutta niin sanottuun massamuuntomenettelyyn, jolla päästäisiin papereista keskitetysti eroon. Osakekirjoista suurin osa on jo pankkien hallussa. Muuntaminen voitaisiin hoitaa ilman, että velallista tarvitsisi vaivata, Laitila sanoo.

"Osakekirjojen säilyttäminen on iso kuluerä pankeille"

Pitkä siirtymäaika vaikuttaa esimerkiksi pankkien, kiinteistönvälittäjien ja viranomaisten toimintaan, sillä rinnakkain on ylläpidettävä sekä paperisten että sähköisten osakekirjojen järjestelmiä. Myös sähköiseen rekisteriin perustuvien digitaalisten palveluiden kehittäminen viivästyy, jos sisältö karttuu liian hitaasti.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi rakentamiseen liittyvät tekniset tiedot voisivat olla kytkettyinä rekisteriin. Palveluntuottajat voisivat tarjota taloyhtiöille niitä palveluita, jotka tietojen perusteella ovat ajankohtaisia, Turunen kertoo.

Taloyhtiöt ovat avainasemassa, jotta rekisteristä saadaan riittävän kattava, koska osakkeenomistajat voivat muuttaa osakekirjansa sähköisiksi vasta, kun osakeluettelo on sähköinen.

Maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikön Pentti Lähteenojan mukaan uudistuksen valmistelussa on keskustelu siitä, miten taloyhtiöitä kannustettaisiin siirtymään rekisteriin. Painetta saattaa tulevaisuudessa tulla myös esimerkiksi pankeilta, jos ne edellyttävät sähköisiä tietoja.

– Osakekirjojen säilyttäminen on iso kuluerä pankeille, Lähteenoja muistuttaa.

Mitä tapahtuu paperisille osakekirjoille?

Maanmittauslaitos mitätöi paperiset osakekirjat, kun ne muunnetaan sähköisiksi. MML:n kannalta olisi ollut helpointa, jos vanhat osakekirjat olisi mitätöinnin jälkeen voinut hävittää, mutta todennäköisesti omistajalla on mahdollisuus saada osakekirjat itselleen muistoksi.

– Valmistelussa tuli esille, että osakekirjoilla saattaa olla tunnearvoa ja historiallistakin arvoa, siksi niiden hävittämistä vastustettiin, Turunen kertoo.

Hallituksen esitys sähköisestä osakehuoneistorekisteristä on parhaillaan lausuntokierroksella. Turunen pitää epätodennäköisenä, että esitystä muutettaisiin tässä vaiheessa siihen suuntaan, että sähköiseen rekisteriin pakotettaisiin.

– Luulen, että laki menee tällaisenaan läpi. Kun on saatu perussysteemit toimimaan, on tarpeellista miettiä, miten sähköistymistä voisi edistää ja nopeuttaa, Turunen arvioi.

Uudistushanke: Sähköinen rekisteri

1.1.2019 jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt kuuluvat suoraan sähköiseen osakehuoneistorekisteriin, eikä osakeluetteloita, osakekirjoja tai panttaustietoja laadita enää paperisina.

Vanhat taloyhtiöt pääsevät palveluun keväällä 2019. Siirtymäaikaa taloyhtiöillä on vuoden 2022 loppuun saakka.

Osakekirjat muutetaan sähköisiksi automaattisesti omistajan vaihtuessa. Vapaaehtoisesti sähköisiin osakekirjoihin voi siirtyä MML:n kautta.

Nyt sähköiseen rekisteriin kootaan tiedot osakehuoneistoista. Tulevaisuudessa myös muiden asumismuotojen tiedot kerätään sähköiseen rekisteriin.

Eduskunnan on määrä käsitellä asia syksyllä 2018.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut