Kansainvälinen järjestö vahvistaa Britannian tiedot Salisburyn hermomyrkystä, mutta ei nimeä myrkkyä tai sen alkuperää

Britannia: Venäläisten syyllisyydestä ei ole epäilystäkään

Teltalla peitettyä, saastunutta penkkiä tutkittiin Salisburyssa 8. maaliskuuta. Ben Stansall / Lehtikuva

STT, AFP

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvistaa brittitutkijoiden tiedot hermomyrkystä, jota käytettiin venäläisen entisen kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkyttämiseen.

Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. OPCW ei nimeä ainetta, mutta sanoo vahvistavansa Britannian tiedot.

Brittitutkijat eivät pystyneet jäljittämään hermomyrkyn alkuperää Venäjälle. Myöskään OPCW ei kerro raportissaan aineen alkuperästä.

"Vain venäläisillä keinot"

OPCW tutki asiaa Britannian hallituksen pyynnöstä. On epäselvää, arvioiko OPCW hermomyrkyn laatua tai alkuperää tarkemmin hallitukselle toimittamassaan, salaisessa raportissa.

Novitshok on alun perin kehitetty entisessä Neuvostoliitossa. Länsimaat syyttävät iskusta Venäjää, joka on kiistänyt syytökset. Myrkytys sai aikaan diplomaattisen kriisin.

Britannian ulkoministerin Boris Johsonin mukaan vain venäläisillä on keinot Salisburyn kaltaiseen iskuun.

– Ei ole epäilystäkään, mitä (hermomyrkkyä) käytettiin eikä ole mitään muuta selitystä siitä, kuka oli vastuussa, Johnson sanoi OPCW:n raportin julkistamisen jälkeen.

Sergei Skripal edelleen sairaalassa

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija löydettiin maaliskuun alussa tajuttomina puistosta Salisburyssa. Julija Skripal pääsi tällä viikolla sairaalasta, mutta hänen isänsä on edelleen sairaalahoidossa.

Sergei Skripal on asunut Britanniassa vuodesta 2010, jolloin Venäjä ja Britannia vaihtoivat vangitsemiaan vakoojia. Sitä ennen hän oli Venäjällä vankilassa salaisuuksien myymisestä Britannian tiedustelupalvelulle.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä isälle ja tyttärelle pidemmällä tähtäimellä tapahtuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut