Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oman diabetesriskinsä voi selvittää nopealla nettitestillä – yli puolella kohonneet pisteet saaneista oli diabeteksen esiaste

Moni sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään.

Oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi selvittää nopealla nettitestillä. Raimo Eerola

STT

Oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi selvittää nopealla nettitestillä. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä maailmalla ja antaa melko luotettavan ennusteen siitä, kuinka todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Parin minuutin verkkotesti avattiin vuosi sitten. StopDia-tutkimus raportoi nyt tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti testi tunnistaa vaarassa olevat. Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota ihminen on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste.

Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen tutkimukseen jo osallistuvan ihmisen laboratoriotuloksiin.

– Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, kertoi tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotteessa.

Tutkimusryhmä kehottaa kaikkia aikuisia tekemään testin ja selvittämään oman riskinsä sairastua.

– Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Suomessa kakkostyypin diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten sairautta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.

Testin voi tehdä osoitteessa stopdia.fi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut