Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiasiavaltuutettu: Köyhien lasten osuus on kasvussa – hallituksen toimittava

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoo, että köyhien lasten osuus kaikista lapsista on kasvussa. Hän vaatii hallitukselta kiireellisiä toimenpiteitä. Hänen mukaansa päättäjät eivät voi odottaa seuraavaa hallituskautta, vaan hallituksen on linjattava kiireellisistä toimenpiteistä köyhyyden vähentämiseksi.

Kurttila on antanut valtioneuvostolle arvion Suomen köyhien lasten asemasta. Hän luovutti valtioneuvostolle Vuosikirjan perjantaina.

Erityisesti köyhien lapsien osuuden kasvua selittää lapsilisien leikkaukset ja sosiaalietuuksien indeksitarkistuksen jäädytykset.

– Kun vuonna 1994 kolmesta lapsesta vuoden 2015 hintatasossa sai lapsilisää 513 euroa, vuonna 2019 tämä lapsilisä on enää 319 euroa, Kurttila havainnollistaa.

Asian korjaamiseksi lapsiasiavaltuutettu muun muassa esittää, että toisen asteen koulutus tulisi säätää maksuttomaksi ja varhaiskasvatusoikeus palauttaa kokopäiväiseksi kaikille lapsille. Kurttila haluaa myös kaventaa lasten terveyseroja muun muassa ohjaamalla kulutusta terveellisiin elintarvikkeisiin verotuksellisin keinoin ja tuomalla mainosrajoituksia epäterveellisille elintarvikkeille.

Lapsiasiavaltuutetun Vuosikirja ”Köyhyydellä ei leikitä” luovutettiin valtioneuvostolle perjantaina. Lapsiasiavaltuutetun Vuosikirjan valtioneuvoston puolesta otti vastaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.