Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimalli leikkaamassa noin puolelta Kelan työttömyysturva-asiakkaista

Arvio määrästä elää koko ajan, lopulliset luvut vasta heinäkuussa.

Arviolta puolet Kelan työttömyysturva-asiakkaista täytti aktiivimallin edellyttämän ehdon tammi-maaliskuussa, Kela kertoo.

Osuus on suurempi kuin viime viikolla annettu arvio, mutta Kela korostaa, että lopulliset tiedot saadaan vasta myöhemmin.

Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan huhtikuun alusta lähtien 4,65 prosenttia, jos työtön ei edeltävän kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ole täyttänyt mallin ehtoja.

Kelasta sai työttömyysturvaa koko tammi-maaliskuun ajan noin 187 400 henkeä, joiden aktiivisuutta Kela on tarkastellut. Jo kerättyjen tietojen perusteella arvioidaan, että heistä noin 95 100 on täyttänyt aktiivisuusehdon. Luku sisältää myös ne henkilöt, joilta ei edellytetä aktiivisuutta, kuten esimerkiksi omaishoitajat ja eläkettä hakevat.

Kelan mukaan ehdot täyttävistä ihmisistä työtuloja oli lähes 25 200:lla. Työllistymistä edistävässä palvelussa oli noin 71 350 henkilöä. Vajaan 1 900:n aktiivisuutta ei seurattu.

Kela kertoi kuukausi sitten, että jos aktiivimalli olisi ollut voimassa jo viime vuonna, olisi aktiivisuusehto täyttynyt noin 40 prosentilla työttömistä.

– On siellä hienoista aktiivisuuden lisääntymistä kyllä havaittavissa, vertaa Kelan lakimies Eeva Vartio nyt julkistettuja lukuja.

Vartio kuitenkin korostaa, ettei lukujen perusteella voi tehdä päätelmiä aktiivimallin vaikutuksista.

– Samaan aikaan työmarkkinoiden tilanne on parantunut paljon, on jopa työvoimapulaa, Vartio sanoo.

– On niin monta tekijää, jotka vaikuttavat samanaikaisesti. Miten sieltä saa erotettua ne aktiivimallin vaikutukset?

Tuki haetaan takautuvasti

Tällä haavaa aktiivimallin koko ensimmäisen tarkastelujakson tiedot on kerätty vasta noin kymmeneltä prosentilta Kelan työttömyysturva-asiakkaista. Tietojen keruuta hidastaa muun muassa se, että työttömyysturva-asiakkailla on yksilöllinen maksurytmi, eli tukia ei makseta tiettynä kuun päivänä. Tukia myös haetaan takautuvasti ja hakuaikaa on kolme kuukautta.

Lopulliset tilastot siitä, kuinka moni täytti aktiivisuusehdon tammi-maaliskuussa, saadaan vasta heinäkuussa.

– Meillä ei vielä ole monenkaan asiakkaan hakemusta tältä ensimmäiseltä päättyvältä tarkastelujaksolta, Vartio kertoo.