Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuhannet turvapaikanhakijat nukkuvat Italiassa taivasalla – senegalilainen Yusupha: "On hyvin kylmä"

Yli 10 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa asuu hylätyissä rakennuksissa, teltoissa tai ulkona.

"Tämä on minun kotini", senegalilainen Yusupha Janko esittelee. Tiburtinan metroaseman takana sijaitsevassa epävirallisessa leirissä asuu 150 pakolaista, turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Jenni Meronen

Jenni Meronen / STT

Hylätyllä parkkipaikalla on vieri vieressä erivärisiä telttoja. Verkkoaitojen päälle on ripustettu pyykkiä kuivumaan, asfaltille kyhätyt nuotiopaikat savuavat. Tummaihoinen nuori mies potkii kulunutta jalkapalloa, siellä täällä näkyy ihmisiä istuskelemassa pienissä ryhmissä.

Roomassa, Tiburtinan metro- ja rautatieaseman takana sijaitsevassa epävirallisessa leirissä viettää yönsä yli 150 pakolaista, turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Senegalilainen Yusupha Janko kertoo asuvansa leirissä, koska hän on odottanut jo viikkokausia oleskelulupansa uusimista.

– Olot täällä ovat huonot. Meillä ei ole vessoja eikä vettä. On hyvin kylmä. Mutta nämä ihmiset auttavat meitä, Janko sanoo.

Maslax-aukioksi ristitty leiri toimii Baobab Experience -yhdistyksen vapaaehtoisvoimin ja yksittäisten kansalaisten ja järjestöjen lahjoituksilla. Kuin todisteeksi paikalle saapuu nuori italialaisnainen, joka kertoo tarvitsevansa kantajia. Lähelle on pysäköity pakettiauto, joka on täynnä kattiloita, lautasia, ruokailuvälineitä ja vaatteita.

Uusia tulijoita päivittäin

– Olemme tarjonneet täällä lääketieteellistä ja psykologista apua marraskuusta asti. Viime päivinä ihmisiä on tullut paljon lisää, 15–20 henkilöä päivässä. Todella nuoria miehiä, naisia ja lapsia, joista osa on juuri saapunut Italiaan, Lääkärit ilman rajoja -järjestön kulttuurivälittäjä Ahmad Al Rousan sanoo.

Järjestön tuoreen raportin mukaan Italiassa on yli 10 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista, jotka ovat jääneet vastaanottojärjestelmän ulkopuolelle. He ovat esimerkiksi Italian läpi matkaavia turvapaikanhakijoita, hakuprosessin aloitusta odottavia tai turvapaikan jo saaneita ihmisiä, jotka eivät ole pystyneet integroitumaan yhteiskuntaan.

Vastaanottokeskusten ulkopuolelle jääneet asuvat hylätyissä rakennuksissa, teltoissa, hökkeleissä tai jopa taivasalla. Yli puolessa epävirallisista asutuksista ei ole käytössä sähköä tai vettä. Tulipalot ovat yleisiä ja pääsy terveydenhoitoon takkuilee.

Kaksi vuotta, 20 tyhjennystä

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan leirit tyhjennetään usein ilman että asukkaille osoitettaisiin vaihtoehtoista majoituspaikkaa. Tämä johtaa siihen, että asukkaat joutuvat hajautumaan pienemmiksi ryhmiksi ja majoittumaan aina vain eristyneempiin ja kurjempiin oloihin.

– Olemme joulukuusta 2015 lähtien toimineet eri paikoissa, ja leiri on tyhjennetty yhteensä 20 kertaa. Joka kerta viranomaiset heittävät kaiken pois ja joudumme aloittamaan alusta. Sisäänkäynnin eteen on pystytetty betoniaita  niin, ettei paikalle voi tuoda autolla esimerkiksi suuria vesitankkeja, Baobab Experiencen vapaaehtoiskoordinaattori Andrea Costa sanoo.

Costan mukaan vastaanottojärjestelmään ei investoida tarpeeksi, eivätkä poliitikot osaa arvioida tilannetta pitkällä tähtäimellä.

– Mitä enemmän maahantulijoiden vastaanottoon panostetaan, sitä vähemmän jalansijaa saavat järjestäytynyt rikollisuus ja fundamentalismi, Costa uskoo.

Turvapaikanhakijat

Oikeus vastaanottoon

– Jokaisella, joka aikoo hakea Italiasta turvapaikkaa, on lain mukaan oikeus päästä turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmään. Käytännössä prosessin virallista käynnistymistä voi kuitenkin joutua odottamaan jopa viikkojen ajan.

– EU-direktiivin mukaan oikeus voidaan myös perua, mutta vasta äärimmäisenä keinona. Lääkärit ilman rajoja -järjestö syyttää Italian kuitenkin jättävän tulijoita vastaanottokeskusten ulkopuolelle myös esimerkiksi keskuksessa tehtyjen vähäisten rikkeiden vuoksi.

– Koska Italian ja muun Euroopan välistä rajaa on entistä hankalampi ylittää, lukemattomat turvapaikanhakijat joko palautetaan Italiaan Dublin-menettelyllä tai he jäävät jumiin rajalle. Monet heistä joutuvat majoittumaan epävirallisissa asutuksissa, usein taivasalla.

Lähde: Lääkärit ilman rajoja -järjestön Fuori Campo 2 -raportti

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut