Sisäministeri Kai Mykkänen: Vaikutuksia on liian aikaista arvioida
Työttömyysturvan aktiivimallilla ei ole alkuvuoden tilastojen perusteella ollut järisyttävää vaikutusta, arvioi Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppinen.
Kelan ennakkotietojen mukaan tammi-maaliskuussa 46 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saavista on täyttänyt aktiivisuusehdon ja 54 prosenttia ei ole. Lukemat saattavat vielä tarkentua, mutta melkoisella varmuudella voi sanoa, että noin puolella Kelan työttömyysetuutta saavista etuutta leikataan huhtikuun alusta alkaen.
Aktiivimallin aiheuttama aktivointivaikutus näyttäisi jäävän melko pieneksi, sillä jo joulukuussa 42 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saaneista täytti aktiivisuusehdot, vaikka silloin ei ollut vielä vaaraa työttömyystuen leikkaamisesta.
– En vielä uskalla sanoa muuta kuin että ei ole suurta muutosta lähtötilanteesta. Mitään järisyttävää ei ole tapahtunut ainakaan tähän päivään mennessä kertyneiden tietojen perusteella, Kemppinen sanoi STT:lle.
Ensimmäisenä vertailusta joulukuun lukemaan uutisoi Demokraatti.
Tarvetta täsmentää ohjeistusta
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että aktiivimallin vaikutuksia on liian aikaista arvioida. Hänen mukaansa ihmisillä ei ole vielä täyttä käsitystäkään siitä, mitkä kaikki palvelut täyttävät aktiivimallin ehdot.
Mykkänen ei lähtisi muuttamaan aktiivimallia, mutta tarvetta on täsmentää ohjeistusta.
– Voitaisiinko esimerkiksi ay-liikkeen järjestämiä työllistymiseen tähtääviä kursseja kelpuuttaa. Siinä on ollut muodollisia esteitä, hän sanoo.
Mykkäsen mukaan työvoimatoimistoihin tarvitaan lisää voimavaroja. Hän laskee, että kustannukset olisivat joitakin kymmeniä miljoonia euroja. Työllisyyden kasvaessa työttömyyskorvauskustannukset kuitenkin laskevat, mikä vapauttaa voimavaroja heikommin työllistyvien aktivointiin.
Astui voimaan vuoden alussa
Kemppinen korostaa, että Kelan etuuksien saajista valtaosa täyttää aktiivisuusehdot työllistämistä edistävän palvelun tai muun vastaavan toimenpiteen kautta. Vain noin neljännes on täyttänyt aktiivisuusvelvoitteen työ- tai yritystoiminnan kautta.
Nyt julkistettu tilasto ei ole täysin vertailukelpoinen joulukuun tilaston kanssa, sillä siihen kuuluvat vain ne, jotka ovat saaneet Kelan työttömyysetuutta koko tammi-maaliskuun ajan. Kelan tilastoissa ei ole mukana ansiopäivärahan saajia. Heidän aktiivisuustietonsa saadaan myöhemmin keväällä.
Kiistelty aktiivimalli astui voimaan vuoden alussa. Työttömyyskorvausta leikataan, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt palkkatyötä, tienannut yrittäjänä tai osallistunut työllistymispalveluihin.
Aktiivimallista vastaava sosiaali- ja terveysministeriä Pirkko Mattilaa (sin.) ja työministeri Jari Lindströmiä (sin.) STT ei tavoittanut. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei halunnut kommentoida asiaa.