Puigdemont ehti lähteä Suomesta, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni

Keskusrikospoliisi ehti selvitellä asiaa ja Puigdemontista annettiin päivällä etsintäkuulutus. Emmanuel Dunand

STT

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemontin jäljittäminen teetti Suomen viranomaisilla lauantaina töitä, kun Espanja antoi hänestä kansainvälisen luovutuspyynnön ja pidätysmääräyksen. Puigdemont ehti poistua Suomesta ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

Keskusrikospoliisi ehti selvitellä asiaa ja Puigdemontista annettiin päivällä etsintäkuulutus. Tilanne kuitenkin raukesi Suomen osalta alkuillasta, kun Puigdemontin kerrottiin lähteneen Belgiaan jo edellisiltana.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoi saaneensa Puigdemontilta vahvistuksen puhelimitse, että tämä on poistunut Suomesta. Kärnän mukaan Puigdemont on valmis yhteistyöhön Belgian viranomaisten kanssa.

– (Hän) korosti, että hän on toiminut tähän saakka ja tulee myös jatkossa toimimaan täydellisessä yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Puigdemont on ollut lokakuusta lähtien maanpaossa Belgiassa. Hänen asianajajansa Jaume Alonso Cuevillas vahvisti Twitterissä, että Puigdemont ei ole enää Suomessa.

Espanja syyttää entistä katalaanijohtajaa muun muassa kapinan lietsomisesta. Suomen-vierailullaan Puigdemont pyrkii perustelemaan itsenäisyysmielisten katalonialaisten kantoja muille eurooppalaisille. Suomen lisäksi hän on vieraillut myös Tanskassa ja Sveitsissä.

Belgia päättää jatkotoimista

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Suomen osalta asia on käsitelty, jos Puigdemont on poistunut maasta.

– Kaikki toimenpiteet loppuvat siihen asti, kun hän ehkä tulisi uudelleen tänne. Se EU-valtio, jossa hän on, harkitsee, miten toimii pidätysmääräyksen johdosta, sanoo valtionsyyttäjä Tuuli Eerolainen.

Espanja on antanut myös aiemmin Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen, mutta perunut päätöksen myöhemmin. Eurooppalainen pidätysmääräys tulee yhtä aikaa kaikkien EU-maiden poliisiviranomaisten tietoon. Jäsenmaat voivat reagoida määräykseen kiinniotolla tai esimerkiksi matkustuskiellon kaltaisilla rajoituksilla. Kiinnioton jälkeen tuomioistuin ratkaisee, onko luovutus perusteltua.

– Jos hän nyt on Belgiassa, tämä on nyt ihan puhtaasti Belgian murhe, Eerolainen sanoo.

Kataloniassa kapinoidaan

Espanjan korkein oikeus päätti perjantaina asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan osa heistä on pidätetty ja osasta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Barcelonassa Kataloniassa tuhannet ihmiset ovat protestoineet Espanjan keskusvallan toimia vastaan. Mellakkapoliisi käytti pamppuja pitääkseen mielenosoittajat loitolla keskushallinnon rakennuksista.

Puigdemont toimi Katalonian aluejohtajana, kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen viime lokakuussa. Julistusta edelsi kansanäänestys, joka Espanjan hallituksen mukaan oli vastoin maan perustuslakia. Katalonialla oli vuosia itsehallinto, mutta Espanjan keskushallinto perui sen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Itsenäisyysjulistuksen jälkeen Espanja määräsi Kataloniaan uuden aluevaalit, jotka pidettiin joulun alla. Itsenäisyyttä ajavat puolueet säilyttivät vaaleissa enemmistön alueparlamentin paikoista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut