Alle puolet eläkeikää lähestyvistä osaa arvioida oman eläkkeensä – suomalaisten eläketietous vaihtelee suuresti

Eläkekannustimet saavat vain harvan jatkamaan töissä yli alaikärajan.

Alle puolet vastaajista osasi antaa arvion siitä, kuinka suuren eläkkeen itse saa. Tiina Mutila

STT

Merkittävä osa suomalaisista tuntee melko huonosti Suomen työeläkejärjestelmän kannustinpiirteitä. Eläketurvakeskuksen tekemän kyselytutkimuksen perusteella suomalaisten eläketietoudessa on suuria eroja.

Vain joka viides vastaaja osasi arvioida oman eläkkeensä, tunsi elinaikakertoimen vaikutuksen ja tiesi työn jatkamisen merkityksen eläkkeeseen. Yhtä monella tilanne puolestaan oli päinvastainen.

Näistä kolmesta mittarista huonoiten tunnettiin elinaikakertoimen vaikutus. Vastaajista lähes 60 prosenttia kertoi, ettei ollut tietoinen sen vaikutuksesta. Elinaikakertoimesta tietoisistakin yli puolet oli aliarvioinut sen vaikutuksen.

Työssä jatkamisen merkitys eläkkeen kertymiseen tunnettiin paremmin. Noin kaksi kolmesta koki tietävänsä, miten työssä jatkaminen vaikuttaa omaan eläkkeeseen. Parhaiten vaikutuksen tunsivat korkeita työtuloja saaneet ja yli 60-vuotiaat.

Alle puolet vastaajista osasi antaa arvion siitä, kuinka suuren eläkkeen itse saa.

Elinaikakerroin tai lykkäyskorotus vaikuttavat harvan aikeisiin

Kysely kertoi, että töissä jatkamisen kannustimet koetaan yleisesti kannustaviksi, mutta omiin aikeisiin ne heijastuvat vain harvoin. Vastaajista peräti 85 prosenttia kertoi, ettei elinaikakerroin tai lykkäyskorotus vaikuta heidän suunnittelemaansa eläkeikään.

Vain 15 prosenttia koki eläkettä leikkaavan vaikutuksen olevan taustalla aikomuksessa jatkaa töissä yli vanhuuseläkkeen alaikärajan. Useimmin näin ajattelivat ne, joiden terveys oli hyvä, joilla ei ole puolisoa ja jotka arvioivat taloudellisen toimeentulonsa eläkeaikana jäävän korkeintaan kohtalaiseksi.

Vastaajista 56 prosenttia arvioi jäävänsä eläkkeelle täsmälleen omassa eläkeiässään. Ennen omaa eläkeikäänsä eläkkeelle arvioi siirtyvänsä 17 prosenttia ja vasta oman eläkeiän jälkeen 27 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi 2 179 vuosina 1954–62 syntynyttä suomalaista, jotka eivät vielä ole siirtyneet eläkkeelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut