Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaisten enemmistö toivoo, että tiedustelulait säädetään nopeasti

STT

Enemmistö suomalaisista kannattaa tiedustelulakien nopeaa säätämistä eduskunnassa. Asia selviää kyselystä, jonka ovat teettäneet Suomen sotatieteellinen seura ja Kadettikunta.

Vastaajista 61 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että tiedustelulait tulee säätää nopeasti.

Vahvimmin nopean säätämisen kannalla olivat keskustan kannattajat, joista 83 prosenttia tuki sitä. Myös kokoomuksen (74 prosenttia) ja perussuomalaisten (70 prosenttia) kannattajat olivat vankasti nopean säätämisen takana.

Ylivoimaisesti nihkeimmin asiaan suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat, joista 62 prosenttia vastustaa nopeaa säätämistä.

Kysely kertoo myös, että suomalaiset suhtautuvat melko suopeasti viranomaisten toimivaltuuksien laajentamiseen tiedustelussa. 65 prosenttia kannatti sotilaallisen tiedustelun toimintamahdollisuuksien parantamista. 58 prosenttia puolestaan oli sitä mieltä, että toimintavaltuuksia pitää lisätä maassa asuvien tai oleskelevien siviilien tiedustelussa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on esittänyt, että tiedustelulait säädetään nopeutetulla menettelyllä. Se vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön.

Kyselyn tiedustelulaeista toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi 1 002 ihmistä. Kyselystä kertoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut