Norjan oikeusministeri eroaa – taustalla terrorismiin liittyneestä Facebook-julkaisusta syntynyt skandaali

Listhaug aiheutti skandaalin Facebook-postauksellaan.

Sylvi Listhaug. Berit Roald / Lehtikuva

STT, TT

Norjassa Sylvi Listhaug erosi oikeusministerin tehtävästä tiistaiaamuna. Edistyspuolueen ministeri esti erollaan hallituksen mahdollisen kaatumisen, sillä parlamentti oli valmistautunut äänestämään Listhaugin luottamuksesta tiistaina aamupäivällä.

Etukäteen arvioitiin, että Listhaugin suurkäräjillä eli parlamentissa saama epäluottamuslause voisi johtaa pääministeri Erna Solbergin vähemmistöhallituksen eroon. Solberg edustaa konservatiivipuoluetta.

Listhaug ei osoittanut eroilmoituksensa jälkeen tiistaina juurikaan katumusta. Hän päinvastoin sanoi uhmakkaasti, että työväenpuolue oli yrittänyt Facebook-kohun yhteydessä kaventaa hänen ilmaisunvapauttaan.

Listhaug ilmoitti eroavansa, koska ei halunnut edistyspuolueen menettävän valtaansa. Listhaug kertoi haluavansa, että puolue pysyy hallituksessa.

Erotessaan oikeusministeri myös painotti tehneensä eropäätöksen itse. Listhaugin mukaan edistyspuolue oli valmis tukemaan häntä hallituspaikan menettämisen uhallakin.

Lausunto suututti norjalaiset

Listhaug menetti ministerin paikan Facebook-postauksestaan syntyneen skandaalin vuoksi. Hän syytti kirjoituksessaan, että oppositiossa oleva työväenpuolue asettaa terroristien oikeudet kansallisen turvallisuuden edelle. Lausunto suututti norjalaiset, koska Anders Behring Breivikin joukkomurha Utöyan saarella kohdistui juuri työväenpuolueen nuorisoleiriin.

Listhaug pyysi postaustaan anteeksi ja poisti sen.

Osa oppositiosta esitti anteeksipyynnöstä huolimatta oikeusministerille epäluottamuslausetta. Vaa'ankieliasemassa olevat kristillisdemokraatit eivät päättäneet etukäteen, miten he äänestäisivät luottamuslauseäänestyksessä.

Pääministeri: Paluu hallitukseen mahdollinen

Pääministeri Solberg arvioi tiistaina tuoreeltaan, että ero oikeusministerin paikalta ei merkitse sitä, että Listhaugin poliittinen ura olisi päättymässä. Solberg jopa korosti, että Listhaug saattaa myöhemmin tehdä paluun ministeriksi hallitukseen.

– Sylvi on kova nainen. Hän on täysin varmasti myös vastedes kuuluva ääni politiikassa, Solberg sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.