Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Venäjän vaaleissa ei yllätyksiä mutta kysymysmerkkejä, sanoo ruotsalainen Venäjä-tuntija

Martin Kraghin mukaan Kreml ei välitä vaikka vaalivilppiä paljastuu

Niilo Simojoki / STT

Venäjän presidentinvaalit eivät tarjonneet yllätyksiä ja jopa vaalivilppiä osattiin odottaa, arvioi Ruotsin ulkopoliittisen instituutin Venäjän-ohjelman johtaja Martin Kragh. Hänen mukaansa huijaamisen osalta on auki yhä kysymyksiä, kuten esimerkiksi se, miten äänestysvilkkaus sunnuntai-iltana yhtäkkiä pomppasi 60:stä 67 prosenttiin. Venäläisten lehtitietojen mukaan rekisteröityneiden äänestäjien listat ennen vaaleja ja niiden jälkeen eivät myöskään näytä täsmäävän.

Kraghin mukaan kaikki viittaa siihen, että vaalivilppi on ollut laajaa, eikä 67 prosentin äänestysvilkkaus ole uskottava. Vilpistä on myös runsaasti todisteita äänestyspaikoille sijoitettujen kameroiden ansiosta. Niiden välityksellä saattoi seurata reaaliajassa, kuinka virkailijat sullovat äänestyslippuja uurniin – ajoittain muiden äänestäjien katsellessa vierestä.

Kremliä vilpin paljastuminen ei näytä suuresti huolettavan Kremlin vallanpitäjiä.

– Se vilppi, joka paljastuu, selitetään pois, sille ei panna painoa eikä siitä tule mitään seuraamuksia, Kragh sanoo.

Hänen mukaansa aiemmissa vaaleissa mielenkiintoisimpia paljastuksia ovat tehneet venäläiset tilastotieteilijät, jotka ovat järjestelmällisesti käyneet läpi vaalien tulosta läpi. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa he päätyivät siihen, että todellinen äänestysvilkkaus oli ollut noin 10 prosenttiyksikköä virallista alhaisempi.

Korkea äänestysvilkkaus on kuitenkin niin tärkeä asia Vladimir Putinin vallan oikeuttamiselle, että sen varmistamiseksi ollaan valmiita käyttämään poikkeuksellisia keinoja, Kragh sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut