Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen vastatuulessa: SDP vastustaa ja oikeusministeri arvostaa yhteisymmärryksen perinnettä

Tutkija Borg: Eduskuntavaalien myöhentäminen ei ole hyvä idea eivätkä eurovaalit hyvä kaveri

Vaalien yhdistäminen on nyt oikeusministeri Antti Häkkäsen päätettävissä. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Ensi vuoden eduskunta- ja europarlamenttivaalien järjestäminen samaan aikaan tuskin nostaisi ainakaan eduskuntavaalien äänestysprosenttia, vaan pikemmin laskisi sitä. Näin arvioi tutkija Sami Borg. Hänen mielestään eduskuntavaalien myöhentäminen noin kuudella viikolla kesää kohti ei olisi hyvä idea eivätkä europarlamenttivaalit olisi eduskuntavaaleille kovin hyvä kaveri.

Tutkija viittaa vuoteen 1996, jolloin kuntavaalit ja europarlamenttivaalit järjestettiin samaan aikaan.

–  Europarlamenttivaalien äänestysprosentti nousi, mutta kuntavaalien laski kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 1992. Niissä vaaleissa tuli myös historiallisen paljon hylättyjä ääniä.

Vaalien järjestäminen samaan aikaan on nyt oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) käsissä. Hän ei ole vielä lyönyt kantaansa lukkoon, mutta yhdistäminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, koska suurin oppositiopuolue SDP vastustaa sitä.

Häkkänen muistuttaa suomalaisesta perinteestä, jonka mukaan vaalijärjestelmien muutoksissa pitää olla eduskuntapuolueiden laaja yhteisymmärrys.

– Tämä on ollut traditio, josta on ollut hyvä pitää kiinni, Häkkänen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tällä viikolla kannattavansa eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien yhdistämistä. Hänen mukaansa yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.

"Sipilä mursi jo perinteen"

Maakuntavaalien ajankohdasta hallitus päätti yksin, mikä suututti SDP:n. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi helmikuussa STT:lle, että Sipilä mursi jo perinteen yhteisymmärryksessä sopimisesta ilmoittamalla yksipuolisesti maakuntavaalien päivämäärän.

Häkkänen ymmärtää kritiikin.

– On ihan totta, että hallitus päätti sen ilman opposition kanssa keskustelua. Tässä on ollut useita tapauksia vaalijärjestelmien muutoksissa, joissa olisi pitänyt tehokkaammin noudattaa perinnettä.

Aiemmin oli puhetta myös eduskuntavaalien ja maakuntavaalien yhdistämisestä, mutta se taas ei sopinut keskustalle, eikä se enää Häkkäsen mukaan ole vaihtoehto.

Puolueen äänestäminen tulevaisuuden ratkaisu?

Häkkänenkään ei usko, että vaalien järjestäminen samaan aikaan nostaisi automaattisesti äänestysaktiivisuutta.

– Siinä tarvitaan enemmän demokratiakasvatusta ja yhteiskunnallista keskustelua kouluissa, kiinnostuksen herättämistä sitä kautta.

Tutkija Borgin mukaan joillekin päätöksenteko voi olla monin verroin vaikeampaa kaksissa vaaleissa yhtä aikaa, koska etenkään nuoret eivät tunne ehdokkaita. Hänen mielestään ratkaisu voisi olla, että Suomessa olisi tulevaisuudessa mahdollista äänestää pelkästään puoluetta ja halutessaan myös henkilöä.

–  Se voisi virtaviivaistaa äänestämistä samanaikaisissa vaaleissa, kun voisi napata vain yhden puolueen sieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.