Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Naiset kannattavat alkoholipolitiikan tiukentamista miehiä enemmän

Valtaosa säilyttäisi väkevien alkoholijuomien myynnin Alkon yksinoikeutena.

STT

Puolet suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen alkoholipolitiikkaan, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä. Noin kolmannes kyselyyn vastanneista toivoisi nykyistä väljempää sääntelyä, kun taas reilu kymmenes haluaisi tiukempaa sääntelyä.

Naisten joukossa oli selvästi enemmän tiukennuksia toivovia. Kyselyyn vastanneista naisista viidennes toivoi tiukennuksia alkoholipolitiikkaan, kun taas miehistä alle kymmenes oli tiukennusten kannalla. Naisista vajaa 25 prosenttia ja miehistä reilut 40 prosenttia kannattivat väljempää alkoholipolitiikkaa.

Lievempää alkoholipolitiikkaa toivovia on eniten 25–34-vuotiaissa ja vähiten yli 65-vuotiaissa sekä alle 25-vuotiaissa.

Viinin myynti jakaa mielipiteet

Kaksi kolmasosaa vastaajista oli sitä mieltä, että vahvaa olutta pitäisi saada ostaa päivittäiskaupoista. Edellisessä kyselyssä puolet vastaajista oli samaa mieltä.

Kysymys viinien myynnistä päivittäistavarakaupassa jakaa suomalaiset tasan, sillä puolet vastaajista säilyttäisi viininmyynnin ainoastaan Alkossa. Vastaajien selvä enemmistö, 85 prosenttia, pitäisi väkevien alkoholijuomien myynnin tulevaisuudessakin Alkon yksinoikeutena.

Alkoholipoliittisista mielipiteistä on kerätty vuosittaista tietoa mielipidekyselyiden avulla vuodesta 1984 lähtien. THL:n mukaan ero naisten ja miesten mielipiteiden välillä on kasvanut entisestään uuden alkoholilain astuttua voimaan vuoden 2018 alusta.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn haastateltiin tammikuussa noin 1 000 18–79-vuotiasta suomalaista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut