Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja-arvio: Mieletön museo -lastenromaani n tarina on vauhdikas ja vallaton

Juha-Pekka Koskinen

Mieletön museo

Karisto 2018. 123 s.

Museossa voi tapahtua ihan mitä vain, jos uskoo Juha-Pekka KoskisenMieletön museo -lastenromaanin vauhdikkaaseen ja vallattomaan tarinaan.

Sisarukset Sami ja Liisa on kutsuttu kaverinsa Jonin isoisän Alpertin syntymäpäiville. Paikalle tunkee myös museonjohtaja Unto Karapulla, joka haluaa nähdä Alpertin omistaman muumion Ramin ja viedä sen museoon tutkittavaksi.

Kun museonjohtaja on lähtenyt muumiokäärö kainalossaan, isoisää alkaa epäilyttää ja hän haluaa muumionsa takaisin. Tuosta hetkestä alkaa kaverikolmikon Samin, Liisan ja Jonin seikkailu. Keskeiseksi asiaksi ilmenee nuoruuden eliksiirin kaava, jota ketku Karapulla havittelee omiin tarkoituksiinsa.

Lapsille osoittautuu, että Karapulla on kaikkea muuta kuin museonjohtaja. Oman lusikkansa koko keitokseen laittaa myös horroksesta herätetty Aki Ben al-Chemist. Pian lapsikolmikko joutuu tiukkaan paikkaan.

Koskisen tarinassa on rikasta mielikuvitusta ja hippunen jännitystä. Lastenkirja vie sulavasti ja luontevasti lukijan museon uumeniin, jossa esineillä on tuhansia tarinoita.

Tarina etenee jouhevasti. Vaaditaan napakkuutta ja liikkuvuutta, kun kaikki tapahtuu lyhyen ajan sisällä. Koskisella on myös miellyttävä tapa kuvata lapsia: he ovat osaavia, järkeviä ja tekevät omia johtopäätöksiään.

Kirjassa museo ei ole lainkaan tylsä paikka, vaan sitä katsotaan uusin silmin. Kaikelle, mitä museossa on nähtävänä ja koettavana, löytyy oma historiansa.