Päivittäistavaroiden verkkokauppa kasvoi vauhdilla mutta on vielä melko pientä.
Verkkokaupan kasvu Suomessa jatkuu. Kaupan liiton selvityksen mukaan suomalaiset ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tuotteita digitaalisesti kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Etenkin ulkomaiset verkkokaupat vahvistivat otettaan.
Kuluttajien koti- ja ulkomailta tekemien verkko-ostosten arvo oli jo 11 prosenttia verrattuna koko suomalaiseen vähittäiskauppaan ja 20 prosenttia verrattuna tavaratalo- ja erikoiskauppaan.
Eniten kasvoi päivittäistavaroiden verkkokauppa, peräti 88 prosenttia. Sen arvo on silti vielä alle puoli prosenttia koko päivittäistavarakaupasta.
Verkkokaupan kasvu ei tullut enää niinkään ostajien määrän kasvusta, vaan kuluttajat ostavat verkosta aiempaa useammin ja kerralla enemmän.
Myös mobiiliostaminen yleistyi. Jo viidesosa verkko-ostajista tekee ostoksensa älypuhelimella. Kun mukaan lasketaan tabletit, lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti.
Nopeasta kasvusta huolimatta Suomi on vielä jäljessä mobiiliostamisen kärkimaista. Japanissa ja Britanniassa jo yli puolet verkko-ostoista tehdään mobiilisti.
Kaupan liiton selvitys perustuu kahteen kuluttajatutkimukseen, jotka toteutti Kantar TNS.
Kaupan liitto ajaa veromuutosta pikkurihkamalle
Kaupan liitto haluaa, että EU:n ulkopuolelta tilattujen alle 22 euron arvoisten tuotteiden verovapaus poistetaan. Liitto perustelee vaatimustaan sillä, että arvonlisäverotuksen on kohdeltava kotimaisia ja ulkomaisia yrityksiä tasa-arvoisesti.
Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kiinalaiset kännykänkuoret ja suuri osa kosmetiikasta ja elektroniikan lisälaitteista.
– On tarpeetonta antaa ulkomaisille verkkokaupoille kilpailuetua, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.
Liiton mukaan lähetyksiä on myös pilkottu osiin, jotta niiden arvo alittaisi 22 euron rajan. Lisäksi on esiintynyt kierrätystä Ahvenanmaan kautta, sillä Ahvenanmaa ei kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen.
EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja ovat muun muassa kiinalainen Alibaba sekä yhdysvaltalaiset Amazon ja Ebay. Ne kaikki kuuluvat suomalaisten eniten käyttämiin verkkokauppoihin.