Eduskunnan puhemiesneuvostossa virinnyt haluja nostaa kansalaisaloitteen allekirjoitusrajaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko vastaanotti kansalaisaloitteen työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta eduskunnan puhemies huoneessa perjantaina 9. maaliskuuta 2018. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT, Rai Suihkonen

Eduskunnan puhemiesneuvostossa on virinnyt haluja nostaa kansalaisaloitteeseen vaadittujen allekirjoitusten määrää nykyisestä 50 000:sta.

Asian vahvistaa lehdelle 1. varapuhemies <Person>Mauri Pekkarinen</Person> (kesk.). Puhemiesneuvostossa käydyt keskustelut allekirjoitusrajasta ovat Pekkarisen mukaan olleet epävirallisia. Hän korostaa, että päätöksiä kansalaisaloitemuutoksista ei ole tehty, ja jos niitä tehdään, niin vasta seuraavalla vaalikaudella.

Pekkarinen kehuu kansalaisaloitetta kokonaisuutena, mutta sanoo, että kansalaisaloitteiden käsittely vie entistä enemmän aikaa eduskunnan muulta toiminnalta.

– Kansalaisaloite edistää osaltaan demokratiaa, mutta se ei saa tukehduttaa eduskunnan muuta toimintaa. Kansalaisaloitteet vievät entistä enemmän aikaa muun muassa varsinaiselta lainsäädäntötyöltä, kansanedustajien ajankohtaiskeskusteluilta sekä hallituksen selonteoilta, Pekkarinen sanoo.

Oikeusministeriö selvittää aloitekäytäntöjä kevään kuluessa

Oikeusministeriö tekee kevään aikana selvityksen kansalaisaloitteen toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Selvitystä on pyytänyt puhemies <Person>Paula Risikko</Person> (kok.).

Risikon mukaan juuri nyt muutostarpeita kansalaisaloitekäytäntöihin ei ole.

Perjantaina luovutettu kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta oli 16. eduskunnan käsittelyyn yltänyt kansalaisaloite tällä vaalikaudella eli vuodesta 2015. Kansalaisaloitteita on päätynyt eduskuntaan vuodesta 2013 yhteensä 22.

Tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä on kahdeksan kansalaisaloitetta.

Lue aiheesta lisää päivän Keskisuomalaisesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut