Presidentti Niinistö: Yhdysvaltain tullien laajeneminen kauppasodaksi olisi Suomelle erittäin vahingollista

Presidentti Niinistö: Yhdysvaltain tullien laajeneminen kauppasodaksi olisi Suomelle erittäin vahingollista

Presidentti Sauli Niinistö virka-asunnollaan Mäntyniemessä perjantaina. Seppo Samuli / Lehtikuva

Niilo Simojoki / STT

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin määräämistä tuontitulleista ei ilmeisesti koidu suuria välittömiä uhkia Suomelle, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Ketjureaktiona etenevä mahdollinen laajempi kauppasota olisi kuitenkin erittäin vahingollinen Suomen kaltaiselle vientivetoiselle maalle.

– Kun tuo tullien ja kaupan esteiden pää on avattu, niin toki on aina olemassa vaara, että tilanne eskaloituu, Niinistö sanoo STT:n haastattelussa.

Hän kuitenkin arvioi, että Trumpin tullipäätöksessä on liikkumavaraa eikä siitä pidä vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä. Niinistön mukaan tuontitullit ovat Trumpille kuin Pariisin ilmastosopimus, "pääotsakkeita", joista kiinni pitämällä osoitetaan äänestäjille vaalilupausten pitäminen. Näiden otsakkeiden alla liikkumavaraa kuitenkin löytyy.

– Minun tulkintani on, että hän on jälleen kerran mielestään täyttänyt äänestäjille sen, miksi häntä on äänestetty ja sitten katsotaan, mikä on käytännön toteutus, Niinistö muotoilee.

Hän huomauttaa, että Trump on jo vihjannut mahdollisista poikkeuksista tullimääräyksiin.

– Kuinka pitkälle joustoa on, sitä ei tietenkään kukaan tiedä.

Niinistö kertoo saaneensa tästä joustosta hyvän kokemuksen tavatessaan Trumpin, joka täysin ymmärsi kysymyksen mustan hiilen vahingollisuudesta arktisella alueella – vaikka kyse on Pariisin sopimuksessa mainitusta päästöstä.

Muidenkin keskinäiset kauppasuhteet vaarassa

Tullipäätös on Niinistön mukaan kiistatta askel siihen suuntaan, että protektionismi on tullut jollain tapaa jäädäkseen. Levitessään kauppasota voi vaikuttaa Yhdysvaltain ja sen kauppakumppaneiden lisäksi kolmansien maiden väliseen kauppaan, hän arvioi.

– Yhdysvallat on hyvin suuri tekijä kaupankäynnissä. Jos mennään todella hyvin vaikuttaviin suojatoimiin, niin aika vaikea voi olla ulkopuolistenkaan edes keskinäisissä suhteissa enää toimia neutraalisti.

On arvioitu, että jo pelkät Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullit voivat aiheuttaa sen, että Eurooppaan alkaa tulla alihintaista tavaraa.

Euroopan unionin on Niinistön mukaan syytä olla tässä tilanteessa yhtenäinen, josta ei kuuluisi sirpaloitunutta mielipidettä. Viisaampia ollaan ehkä sen jälkeen, kun Trumpin kauppapoliittinen edustaja ja EU:n kilpailukomissaari ovat lauantaina tavanneet.

Trump on vihjannut Meksikon ja Kanadan voivan jäädä tullien ulkopuolelle. Trumpin suhdetta EU:hun sävyttää Niinistön mukaan negatiivisen kauppataseen lisäksi käsitys siitä, että eurooppalaiset maat ovat jotenkin velkaa Yhdysvalloille, koska ne eivät täytä Naton piirissä asetettua tavoitetta puolustusmenojen kahden prosentin bruttokansantuotetavoitteesta.

– Nämä saattavat olla edelleen sellaisia ongelmallisia aiheita Trumpille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut