Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite luovutettiin eduskuntaan – mielenosoitus jäi pieneksi

Mielenosoitus eduskunnan portailla jäi pieneksi.

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamisesta on luovutettu eduskunnan puhemiehelle. Aloitteen allekirjoitti yli 140 000 ihmistä, ja sen luovuttivat aloitteen vireille panija Martin-Eric Racine ja Minna Koponen.

Samassa yhteydessä eduskunnan portaille kokoontui joitakin kymmeniä ihmisiä osoittamaan mieltään aktiivimallia vastaan.

Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä. Jos työtön ei täytä ehtoja, työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.

Kansalaisaloite vaatii lain kumoamista välittömästi. Aloitteen perusteluissa lukee, että koska työnhakija ei päätä rekrytointiprosessin tuloksista, on kohtuutonta rangaista tätä siitä, ettei tule valituksi tehtävään. Sama pätee aloitteen mukaan TE-toimiston tarjoamien palveluiden saatavuuteen ja siihen, valitaanko hakija palveluihin.

Arvostelua eri suunnista

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Palkansaajien keskusjärjestö SAK järjesti helmikuun alussa Helsingissä mielenosoituksen, jonka rajuimmissa banderolleissa vaadittiin Suomeen yleislakkoa ja kutsuttiin mielenosoitusta vallankumouksen lähtölaskennaksi. Mielenosoitukseen matkusti bussilasteittain väkeä eri puolilta maata.

Lakkopäivänä eri aloilla järjestettiin myös hallitusta vastustavia poliittisia lakkoja, jotka pysäyttivät osan joukkoliikenteestä, sulkivat satamia ja hidastivat muun muassa jätteidenkuljetuksia ja päivittäistavarakauppojen ruokatäydennyksiä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK piti lakkoja vastuuttomina ja ylimitoitettuina.

Myös oppositio on arvostellut hallitusta tiukoin sanakääntein aktiivimallin vuoksi. Hallitus on luvannut, että malli on muokattavissa, jos ongelmia ilmenee.