Myrkytetyn ex-kaksoisagentin kerrotaan huutaneen ravintolassa täyttä kurkkua – "Hän oli ihan hullu", sanoo silminnäkijä

Poliisi selvittää, toiko Sergei Skripalin tytär tahattomasti hermomyrkkyä Britanniaan.

Entisen venäläisagentin ruumiinavauksessa löytyi radioaktiivista poloniumia. Yuri Senatorov / Lehtikuva

STT, AFP

Venäjän sotilastiedustelun entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin kunto on erittäin huono, kertoo Britannian hallituslähde Times-lehdelle. Britannian poliisin mukaan Skripal yritettiin murhata hermomyrkyllä.

– Päällimmäisenä on tunne, että hän ei selviä tästä, lähde kertoo.

Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta Luoteis-Englannista sunnuntaina. Timesin lähteen mukaan tilanne näyttää hieman positiivisemmalta Skripalin tyttären kohdalla.

Myös ensimmäisten joukossa paikalle saapunut poliisi sairastui vakavasti. Britannian sisäministerin Amber Ruddin mukaan poliisi on osoittanut merkkejä kuntoutumisesta.

– Kaksi kohdetta (Skripal ja hänen tyttärensä) ovat edelleen erittäin vakavassa tilassa. Poliisi on alkanut kommunikoida, joten olen optimistisempi hänen suhteensa, mutta on liian varhaista sanoa mitään, Rudd kertoi Good Morning Britain -ohjelmassa.

Vaimon ja pojan kuolemia tutkitaan

Poliisi on eristänyt italialaisen ravintolan ja pubin, jossa Skripalin ja hänen tyttärensä uskotaan käyneen. Ravintolassa samaan aikaan Skripalin kanssa ollut silminnäkijä kertoo Timesille, että Skripal oli kiihtynyt.

– Hän oli ihan hullu, en ymmärtänyt sitä. Hän ei vaikuttanut fyysisesti sairaalta, mutta hänen huutonsa perusteella ehkä psyykkisesti sairaalta, silminnäkijä kertoo.

BBC:n haastattelemalla silminnäkijällä on samanlainen mielikuva.

– Hän (Skripal) näytti menettävän hermonsa. Hän huusi täyttä kurkkua, halusi laskunsa ja lähteä.

Timesin mukaan poliisi selvittää, toiko Skripalin tytär tahattomasti hermomyrkkyä Britanniaan. Tytär matkusti viime viikolla Venäjältä Britanniaan, ja hänellä kerrotaan olleen mukanaan lahjoja ystäviltä.

Times on myös kirjoittanut aiemmin, että myös Skripalin vaimon ja tämän pojan kuolemat tutkitaan. Skripalin vaimo kuoli syöpään vuonna 2012 ja Skripalin poika maksaongelmiin viime vuonna Pietarissa.

Sisäministeri pyysi laittamaan jäitä hattuun

Brittipoliitikot ja media ovat jo liittäneet Venäjän Skripalin tapaukseen, mikä on saanut Venäjältä vihaisen vastaanoton. Britannian puolustusministeri Gavin Williamson sanoi torstaina televisiossa, että Venäjästä on tulossa "entistä suurempi uhka".

Kansanedustaja Nick Boles puolestaan kirjoitti Twitterissä, että hän ei ymmärrä, miten Britannia voi ylläpitää diplomaattisia suhteita maahan, joka yrittää murhata ihmisiä Britannian maaperällä.

Sisäministeri Rudd kuitenkin pyysi kaikkia "laittamaan jäitä hattuun" poliisitutkinnan ajaksi.

Britannian pääministeri Theresa May vahvisti, että maan hallitus voi harkita maan viranomaisten boikotoivan ensi kesän jalkapallon MM-kisoja Venäjällä, jos Venäjän osoitetaan olleen osallisena Skripalien myrkyttämiseen.

Myrkyn uskotaan olevan harvinainen

Tapauksen tutkintaan on mobilisoitu satoja poliiseja, kuolemansyyntutkijoita ja tiedustelupalvelun jäseniä, jotka tekevät töitä kellon ympäri. Tutkimukset voivat kestää useita päiviä.

BBC kertoo, että Skripalien myrkyttämiseen käytetty kemikaali on luultavasti harvinainen. Tutkintaa lähellä oleva lähde kertoi BBC:lle, että kemikaali on todennäköisesti harvinaisempi kuin sariinikaasu, jota on käytetty esimerkiksi Syyriassa.

BBC:n mukaan kemikaali ei ole myöskään hermomyrkky VX, joka käytettiin viime vuonna Pohjois-Korean johtajan velipuolen surmaamiseen Malesiassa.

Hermomyrkyt pääsevät normaalisti elimistöön joko suun tai nenän kautta, mutta voivat imeytyä myös silmien ja ihon välityksellä. Myrkyt estävät hermoston toiminnan ja lamauttavat sitä kautta elintoiminnot.

Tästä on kyse

Venäjän ja Britannian välejä on kuohuttanut vuosien mittaan useampikin vakoojaskandaali

– Cambridgen viitoset on 1940–1950-luvuilla toiminut vakoilurinki. Sen muodostaneet miehet värvättiin työskentelemään Neuvostoliitolle heidän opiskellessaan Cambridgen yliopistossa. Ehkä tunnetuin jäsen oli kaksoisagentti Kim Philby, joka paljastettiin vuonna 1963. Philby loikkasi Neuvostoliittoon. Philbystä on olemassa taltiointi vuodelta 1981, kun hän luennoi vakoojille Itä-Saksassa. Luennolla hän paljastaa ystävystyneensä Britannian tiedustelupalvelu MI6:n arkistonhoitajien kanssa, jotta hän voisi viedä salaiset tiedostot kotiinsa ja kopioida ne neuvostoliittolaiselle yhteyshenkilölleen.

– Kylmän sodan aikana toiminutta kaksoisagentti Geoge Blakea pidetään yhtenä tuhoisimmista pettureista. Hänen sanotaan pettäneen satoja agentteja hänen aloitettuaan työskentelyn Venäjän KGB:lle 1950-luvulla. Hänen esimerkiksi väitetään pettäneen kaikki Britannialle Saksassa työskennelleet agentit.

– Profumo-skandaali sai alkunsa vuonna 1961, kun 19-vuotias Christine Keeler tapasi Britannian sotaministeri John Profumon. Keeler aloitti suhteen Profumon kanssa, mutta paljasti myöhemmin tapailevansa myös neuvostodiplomaatti Jevgeni Ivanovia, jota pidettiin Neuvostoliiton vakoilijana. Huolet mahdollisista tietovuodoista kasvoivat ja Profumon oli lopulta pakko irtisanoutua vuonna 1963.

– Valtiot ovat myös karkottaneet runsaasti toistensa virkailijoita vakoojaepäilyjen vuoksi. Esimerkiksi vuonna 1971 Britannia karkotti 105 neuvostovirkailijaa ja Venäjä 18 brittiä.

– Entinen KGB-agentti Aleksandr Litvinenko kuoli vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä Lontoossa. Hän itse ehti syyttää teosta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ennen kuolemaansa. Kremlin arvostelijaksi kääntynyt Litvinenko pakeni Venäjältä vuonna 1999 ja sai turvapaikan Britanniasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut