Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

JSN: Kielteisiä tietoja sai uutisoida, ennen kuin uutisoinnin kohdetta oli tavoitettu

STT sai JSN:ltä vapauttavan päätöksen "Malmin naisen" ex-asianajajaa koskevasta uutisoinnistaan.

Olli-Pekka Paajanen / STT

STT ei Julkisen sanan neuvoston (JSN) mukaan rikkonut hyvää journalistista tapaa toukokuisessa asianajajan saamaa varoitusta ja rikosepäilyä koskevassa uutisoinnissaan.

Kantelijan mielestä STT toimi väärin muun muassa siinä, ettei hänelle annettu mahdollisuutta samanaikaiseen kuulemiseen rikosepäilystä kertomisen yhteydessä.

JSN katsoi päätöksessään riittäväksi, että STT oli lisännyt asianajajan kommentit jälkikäteen juttuun. Uutinen kertoi hänen Asianajajaliitolta saamastaan varoituksesta sekä asianajajaan kohdistuvasta rikosepäilystä. STT oli yrittänyt saada asianajajalta kommentteja juttuun jo ennen sen julkaisemista, mutta asianajajaa ei tavoitettu heti.

Kun asianajaja tavoitettiin ensimmäisen kerran, hän kieltäytyi kommentoimasta uutista. STT täydensi juttuaan asianajajan kommenteilla myöhemmässä versiossa saatuaan kommentit. JSN arvioi, että julkisuus oli kielteistä, muttei niin kielteistä, etteikö jälkikäteinen kuuleminen olisi riittänyt.

Neuvosto kuitenkin totesi, että asianajajalle jäi niukasti aikaa kommentoida juttua.

– STT jätti asianajajalle niukasti aikaa samanaikaiseen kuulemiseen, koska rikosepäilystä kerrottiin vain noin tunti myöhemmin kuin kantelijaa yritettiin ensi kerran tavoitella, päätöksessä todetaan.

JSN otti ratkaisussaan huomioon myös sen, että asianajaja oli aluksi haluton kommentoimaan juttua.

Miksi asianajajan nimi julkaistiin?

STT uutisoi niin kutsutun "Malmin naisen" entisen asianajajan saamasta varoituksesta 15.5.2017 otsikolla: "Asianajaja jäi kiinni kannabiksesta ja joi olutta asiakkaan kuulustelussa – ei erotettu liitosta". Myöhemmässä versiossa asiasta uutisoitiin otsikolla: "Asianajajaliitto varoitti kuulusteluissa juonutta asianajajaa / Valvontalautakunta: Tekoa ei voi pitää toistuvana, vaikka asianajaja oli ollut humalassa myös oikeustalolla.

STT julkaisi myös asianajajan nimen uutisoinnin yhteydessä. Tämä vastaa STT:n tavanomaista nimenjulkaisulinjaa.

Asianajajien työskentely oikeudenkäynnissä on julkista ja asianajajien nimet kerrotaan poikkeuksetta, kun heidän päämiestensä puolesta esittämiä kantoja uutisoidaan.

Nimenjulkaisupäätökseen vaikutti myös se, että asianajajan varoitukseen johtanut toiminta oli esillä myös Aarnio-oikeudenkäynnissä.

Varoituksesta uutisoiminen oli neutraalia uutisointia

Neuvosto toteaa ratkaisussaan, että asianajajan saaman varoituksen uutisointi oli viranomaispäätökseen rinnastuvaa neutraalia uutisointia. Uutisoinnista kannelleen asianajajan mukaan jutun otsikot eivät vastanneet jutun sisältöä ja niissä oli kyse toimittajan mielipiteestä, joka esitetään uutisena.

JSN totesi, että STT:n otsikoille löytyi kate juttujen sisällöstä, eikä jutussa ollut olennaisia asiavirheitä.

JSN on aiemmin antanut samaiseen asianajajaan kohdistuneesta uutisoinnista vapauttavan päätöksen Suomen Kuvalehdelle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut