Venäläisen ex-vakoojan myrkytyksestä lisää tietoa

Brittilehden mukaan Skripal ja hänen tyttärensä saivat hermomyrkkyä.

STT, AFP

Britannian viranomaiset vihjailivat keskiviikkona, että entisen venäläisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin mahdollisesta myrkytyksestä on saatu lisää tietoa. Sisäministeri Amber Ruddin mukaan poliisi tietää nyt enemmän aineesta, joka aiheutti Skripalin ja hänen tyttärensä Julian sairastumisen.

Rudd ei yksilöinyt tietoja tarkemmin, vaan kehotti kaikkia pitämään päänsä kylmänä.

Skripalien epäillään altistuneen myrkylliselle aineelle. He ovat olleet sairaalassa kriittisessä tilassa sunnuntai-illasta asti. Myös kaksi tapahtumaa tutkivista poliiseista on saanut lieviä oireita, ja yksi ensihoitaja on joutunut sairaalaan.

Syynä hermomyrkky?

Skripal, 66 , ja hänen tyttärensä, 33, kävivät sunnuntaina lounaalla ravintolassa Salisburyssa Luoteis-Englannissa, minkä jälkeen he menivät kävelylle ostoskeskukseen. Silminnäkijöiden mukaan kaksikko vaikutti täysin poissaolevalta ollessaan ostoskeskuksessa. Heidät löydettiin myöhemmin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä.

Brittilehti Guardianin mukaan Skripalien tila saattaa johtua hermomyrkystä. Niistä tunnetuimpia ovat VX ja sariini. Asiantuntijatkin pitivät keskiviikkona todennäköisimpänä vaihtoehtona kemikaalia.

– Jos kyseessä olisi säteilymyrkytys, oireiden ilmaantuminen kestäisi kymmenistä tunneista useisiin päiviin. Tässä lienee kyseessä kemikaali, vaikkakaan emme vielä voi olla täysin varmoja, pohti lääkefysiikan asiantuntija Malcolm Sperrin.

Skripalin sukulaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Skripal oli sanonut heille uskovansa Venäjän tiedustelupalvelun hyökkäävän hänen kimppuunsa hetkenä minä hyvänsä. Skripalin vaimo, vanhempi veli ja poika ovat kuolleet kahden viime vuoden aikana. Perheen mukaan osa kuolemista on ollut epäilyttäviä.

Venäjä syytti provokaatiosta

Venäjä kommentoi tapausta keskiviikkona toteamalla, että kyseessä on puhdas provokaatio, jolla yritetään tehdä hallaa Britannian ja Venäjän suhteille.

– Tämä juttu tulee etenemään tavalliseen tapaan: ensin perättömiä syytteitä ja sitten koko juttu julistetaan salaiseksi, jotta sen paremmin toimittajat, poliitikot kuin muutkaan ihmiset eivät saa tietää, mitä todella tapahtui, sanaili Venäjän hallituksen edustaja Maria Zakharova

Britannian ulkoministeri Boris Johnson väläytti tiistaina jopa mahdollisuutta, että maa jättäisi väliin ensi kesän jalkapallon MM-kisat Venäjällä. jos Venäjän osoitetaan olleen Skripalien myrkyttämisen takana.

– Miten mies, jonka vastuulla ovat ulkomaiden asiat, ja jolla ei ole mitään yhteyttä turvallisuuselimiin, antaa moisia lausuntoja? Aika villiä, Zakharova täräytti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut