Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tietovuotaja Chelsea Manning saapuu Suomeen queer-festivaaleille

Presidentti Barack Obama lievensi 35 vuoden vankeuteen tuomitun Manningin tuomiota.

Chelsea Manning palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. AFP Photo / Lehtikuva

STT

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Chelsea Manning, 30, saapuu Suomeen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen Querelle-tapahtumaan elokuussa. Manning tunnetaan ensisijaisesti salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaks-sivustolle.

Entinen Yhdysvaltojen maavoimien sotilas Manning tuomittiin yhteensä 35 vuoden vankeuteen vuonna 2013. Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kuitenkin ilmoitti juuri ennen kautensa päättymistä vuonna 2017, että Manningin tuomiota lievennetään. Manning vapautui vankilasta toukokuussa 2017.

Transsukupuolinen Manning kärsi vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa Kansasissa. Hän on ristimänimeltään Bradley Manning.

Manning yritti vankeudessa kahdesti itsemurhaa.

– Ensi kertaa näen tulevaisuuteni Chelseana. Pystyn kuvittelemaan, että selviän ja elän ihmisenä joka olen, hän kommentoi vapautumisensa aikoihin.

Manning liittyi armeijaan vuonna 2007 ja palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. Työnsä takia hänellä oli pääsy armeijan tietoverkkoon.

Manning otettiin kiinni vuoden 2010 toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, kuten kohuvideon Yhdysvaltojen tekemästä helikopteri-iskusta Bagdadissa.

Manning on myöntänyt vuotaneensa asiakirjat Wikileaksille. Hän on sanonut asiakirjojen vuotamisen motiiviksi totuuden paljastamisen.

Manningin osallistumisesta Querelle-tapahtumaan kertoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut