Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Putinistien erävoitto

Janne Yläjoki

Tänään on päivälleen vuosi siitä, kun Italian Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini allekirjoitti Moskovassa virallisen yhteistyösopimuksen Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän kanssa.

Se ei ollut mikään salainen kassakaappisopimus. Salvini itse postasi kuvia lämminhenkisestä allekirjoitustilaisuudesta, jota seurasi tapaaminen ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Italiassa tästä ei juuri otsikoita revitty. Olihan maan entinen pääministeri Silvio Berlusconikin vieraillut vain muutamaa kuukautta aiemmin Vladimir Putinin datshalla Krimin niemimaalla.

Ystävysten ohjelmaan oli kuulunut muun muassa seppeleen lasku 1850-luvun Krimin sodassa kaatuneiden sardinialaissotilaiden muistomerkillä ja sen lisäksi kohtaamisia tavallisten krimiläisten kanssa, lasten halailua ja ulkoilmaruokailuja aurinkoisella Mustameren rannikolla.

Kaukana kavala maailma ukrainoineen ja pakotteineen.

Viime sunnuntain vaaleissa Salvinin johtama Pohjoisen liitto nousi maan suurimman poliittisen koalition – keskusta-oikeiston – suurimmaksi poliittiseksi voimaksi.

Berlusconin johtama Forza Italia on saman koalition toiseksi suurin voima.

Kiinnostava kysymys on, missä määrin tämä tulee heijastumaan Italian ja koko EU:n yhteiseen Venäjä-politiikkaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Marco Siddin mukaan erityisesti Pohjoisen liiton mahdollisella hallitukseen nousulla voi olla vaikutusta siihen, millaista Venäjä-politiikkaa Italia tulee lähivuosina harjoittamaan.

Siddin mukaan Pohjoisen liittoa sitovat Venäjään ideo­logiset kytkyt, mutta vielä sitäkin enemmän taloudelliset realiteetit. Nykyisten Ukraina-sanktioiden Italialle aiheuttamista taloudellisista menetyksistä jopa 75 prosenttia on osunut Pohjoisen liiton tärkeimmille tukialueilla Lombardian, Veneton ja Emilian maakuntiin.

Tutkija ei kuitenkaan usko, että Italian hallitusvaihdos voisi kriisiyttää EU:n yhteisen Venäjä-politiikan.

Tämä siksi, että saapasmaan nykyinenkin hallitus on jo jarrutellut pakotteita niin paljon kuin Italian kokoinen maa vain pystyy.

Erityisesti syksyllä 2016 – Venäjän pommitettua Aleppon siviilejä – Italian pääministeri Matteo Renzi joutui taistelemaan hartiavoimin, että sai estetyksi EU:n uudet Venäjä-pakotteet.

Olennaista onkin ymmärtää, että se, mitä valtaosassa muita EU-maita pidettäisiin ”Venäjä-mielisyytenä”, on Italiassa vallitseva ajattelutapa, joka ulottuu puoluekentän laidasta laitaan.

Atlantic Councilin Anna Pellegattan sanoin Italia on ”outo poikkeus” länsimaiden joukossa poliitikkojensa täysin avoimien ja häpeilemättömien Putin-kontaktien vuoksi. Lisäksi Venäjältä lähtenyttä disinformaatiota ei hänen mukaansa tunnisteta sellaiseksi.

Tämä ei koske pelkästään äärioikeistoa tai Berlusconin mediaimperiumia, vaan yhtä lailla esimerkiksi vaalien suurinta puoluetta, korruption vastaista Viiden tähden liikettä, jonka tärkeimmillä blogisivustoilla jaetaan tälläkin hetkellä Sputnikin ja muiden Venäjän valtiollisten kanavien uutisia, huomauttaa Politico-lehti.

Viiden tähden liikkeellä voi itse asiassa olla samanlainen yhteistyösopimus Moskovan kanssa kuin Pohjoisen liitolla. Ainakin siitä neuvoteltiin viime keväänä.

– Me olemme valmiita allekirjoittamaan sopimuksia kaikkien Italian puolueiden kanssa. Olemme tuttuja Viiden tähden kanssa ja olemme aktiivisessa keskustelussa heidän kanssaan. -- Me olemme valmiita, totesi Yhtenäisen Venäjän varapuheenjohtaja Sergei Zheleznjak tuolloin Sputnikin mukaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut