Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin laskeutuneessa koneessa

Annu Marjanen / STT

Tietokoneen akku aiheutti matkustamopalon Berliinistä Helsinkiin lentäneessä koneessa viime keväänä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Istuimen alla olleen kannettavan tietokoneen litiumakku syttyi, kun laskeutunut kone oli rullaamassa kohti tuloporttia. Vuosi sitten maaliskuussa tapahtunut palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä vakavampia materiaalivahinkoja.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneen henkilökunta toimi tilanteessa ohjeiden mukaisesti. Matkustamon henkilöstö sammutti palon ja käski matkustajat nopeasti ulos koneesta. Osa matkustajista jäi kuitenkin odottamaan käsimatkatavaroitaan, jolloin käytävä tukkeutui ja koneesta poistuminen hidastui.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että Finavia sopisi Helsinki-Vantaalla toimivien lentoyhtiöiden kanssa toimintatavoista vastaavissa tilanteissa. Matkustajia ei tutkitussa tapauksessa koottu yhteen sen jälkeen kun heidät oli ohjattu ulos koneesta. Näin olisi voitu varmistaa, että kaikki ovat kunnossa.

Litiumakut ovat pienissä laitteissa yleisiä. Sisäinen tai ulkoinen vaurio voi saada litiumakun syttymään räjähdysmäisesti.

– Paloturvallisuuden kannalta laitteet on parempi kuljettaa matkustamossa, koska mahdollinen palo havaitaan siellä aikaisemmin kuin ruumassa ja sitä myös päästään sammuttamaan alkuvaiheessa, keskus ohjeistaa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on tilastoinut litiumakkujen ylikuumenemisia ja paloja vuodesta 1991 lähtien. Vuoden 2016 loppuun mennessä tietoon oli tullut liki 140 tapausta. Maailmanlaajuista tilastoa asiasta ei ole saatavilla.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut