USA:n tuleva Suomen-lähettiläs puhui tarkoin valituin sanoin Pariisin ilmastosopimuksesta

Robert Pencen nimitysprosessi eteni senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuulemisella.

Maria Annala / STT

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettilääksi nimitetty Robert Pence valitsi sanansa tarkoin puhuessaan Pariisin ilmastosopimuksesta Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiainvaliokunnalle, joka kuuli häntä tänään osana hänen nimitysprosessiaan.

Pence väisti kysymyksen, pitäisikö Yhdysvaltojen hänen mielestään olla mukana ilmastosopimuksessa, josta presidentti Donald Trump Euroopan suureksi harmiksi haluaa maansa irrottautuvan.

– Suomi ja sen naapurit ovat täysin (ilmasto)sopimuksen kannalla. Trump on ollut selkeä toiveessaan haluta luopua sopimuksesta. Hän on uskoakseni kuitenkin ilmaissut selvästi myös, että Yhdysvallat jatkaa nykyistä politiikkaansa monien sopimuksen kohtien osalta, hän muotoili.

– Uskon että (Yhdysvaltojen) hallinto on ilmaissut halunsa jatkaa jatkoneuvotteluja aiheesta, ja katsotaan, mitä siitä tulee.

Pence ei vastannut suoraan myöskään kysymykseen, arveleeko hän Suomen ja Naton suhteen muuttuvan dramaattisesti tulevina vuosina. Hän korosti, että tällä hetkellä suomalaisten enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä ja että niin kauan kun näin on, Suomi jatkaa nykymuotoista tiivistä yhteistyötään Naton kanssa.

Kun Penceltä kysyttiin Suomen ja Yhdysvaltojen tavoitteista Arktisessa neuvostossa, hän toi esiin huolen arktisen alueen militarisaatiosta. Hän huomautti, että Venäjällä on alueella lukuisia tukikohtia ja tehokkaita jäänmurtajia ja että maa rakentaa alueelle sotilaslentokenttiä.

– He ovat edellämme, ja meidän ja Suomen ja vapaan maailman täytyy vastata siihen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut