Kokoomuksen Lepomäki: Sote- ja maakuntauudistusta ei tule viedä eteenpäin hallituksen esittämässä muodossa

Lepomäki aikoo äänestää valinnanvapautta vastaan

Elina Lepomäki puhui medialle keskiviikkona. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sann Nikula / STT

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kertoo äänestävänsä lähipäivinä eduskuntaan tulevaa valinnanvapauslakia vastaan. Lepomäki sanoo, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ei tulisi viedä eteenpäin hallituksen esittämässä muodossa. Hänen mukaansa kokoomuksessa on aika monta kansanedustajaa, jotka ovat hänen kanssaan samalla kannalla.

– Aion itse toimia sen puolesta, että tätä sote-mallia ei edistetä, mukaan lukien maakuntauudistus ja valinnanvapaus, Lepomäki sanoi toimittajille eduskunnassa.

Lepomäen mukaan sote-ratkaisu joudutaan todennäköisesti uudistamaan tulevalla hallituskaudella tai lähivuosina jo sen takia, että se on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

– Hallituksen sote-malli ei tule saavuttamaan taloudellisia tavoitteita ja potilaiden hoitoonpääsy tulee jopa vaikeutumaan nykyisestä.

Lepomäen mielestä suurin huoli on se, että malli todennäköisesti lisää ihmisten verotaakkaa.

– Vastavuoroisesti saamme lisää hallintoa, jota Suomessa nyt ei varsinaisesti liian vähän ole tälläkään hetkellä. Sote-ratkaisu johtaa tilanteeseen, jossa suuret toimijat valtaavat alueittain markkinat. Se ei tule johtamaan kilpailuun eikä aiheuta kustannussäästöjä.

Kenttäväkeä samalla kannalla

Kansanedustaja kiistää, että hänellä olisi intressiä kaataa hallitus. Hän on kertonut ulostulostaan etukäteen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Kalle Jokiselle.

– Ymmärrän, että puoluejohto on sitoutunut tähän malliin. Koen velvollisuudekseni kertoa tähän liittyvän huolia ja päätin itse tehdä tämän ratkaisun ihan omana itsenäni, Lepomäki sanoi eduskunnassa.

Lepomäen mukaan hänen kannallaan on runsaasti myös kokoomuksen kenttäväkeä.

Hallitus on kertonut tuovansa esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi eduskuntaan maaliskuun alussa eli lähipäivinä. Koko sote-uudistus eli siihen liittyvät lakiesitykset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi ja laiksi maakuntahallinnosta odottavat valinnanvapauslain tuomista eduskunnan käsiteltäväksi.

"Ei vain suurten kaupunkien huoli"

Lepomäki kannattaa ratkaisua, jossa sosiaali- ja terveyspalveluissa olisi yhden luukun periaate ja valtakunnallinen raha seuraa asiakasta -malli.

– Emme tarvitse uutta hallintokerrosta. Kela voisi toteuttaa tämän nykyisen korvausjärjestelmän puitteissa. Tietoratkaisut on pitkälti olemassa. Sitä kautta saataisiin eheämmät hoitopolut ja se kaikista tärkein eli että järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu olisivat samoissa käsissä.

Lepomäen mukaan näyttää siltä, että sekä maakuntamalli että valinnanvapauslaki tulevat heikentämään nykytilannetta erityisesti potilaan, mutta myös veronmaksajan kannalta.

Hän sanoo keskustelleensa näkemyksistään muun muassa Helsingin pormestarin, kokoomusvaikuttajan ja maakuntauudistuksen kritisoijana profiloituneen Jan Vapaavuoren kanssa.

– Ei huoli keskity vain suuriin kaupunkeihin, vaan yhtä lailla maakuntiin, joissa pelätään sitä, millainen uusi hallintorakenne tulee olemaan ja mitä se tarkoittaa kansalaisen kannalta.

Kansanedustajan mielestä maakuntauudistuksen yksi suuri virhe on, että päättäjiksi valitaan poliitikkoja.

Sote-uudistus

Maakuntamalli on hiertänyt kokoomusta pitkin matkaa

– Toukokuussa 2015 Juha Sipilän (kesk.) vetämissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sote-uudistus toteutetaan ensisijaisesti itsenäisiin alueisiin perustuvalla maakuntamallilla.

– Marraskuussa 2015 kokoomus ilmoitti yllättäen, ettei se voi hyväksyä keskustan esittämää 18 sote-alueen mallia. Sipilä uhkasi pyytää presidentiltä eroa.

– Hallitus sopi yöllä, että Suomeen tulisi 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Kompromississa keskusta sai tavoittelemansa maakuntahallinnon ja kokoomus sen, että palvelut voi jatkossa valita julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

– Helmikuussa 2016 kokoomuksen ja keskustan välit kiristyivät jälleen, kun kokoomuksen Paula Risikko sanoi, että kaavaillusta sote-mallista koituu perustuslaillisia ongelmia, koska kolme maakuntaa olisi ollut eriarvoisessa asemassa.

– Vastuu sote-palveluiden järjestämisestä päätettiin siirtää kunnilta 18 maakunnalle.

– Kesäkuussa 2017 hallitus joutui jälleen hakemaan kompromissia valinnanvapauden törmättyä perustuslakivaliokuntaan ja jouduttua uuteen valmisteluun.

– Heinäkuussa hallitus päätti siirtää maakuntavaaleja yli puolella vuodella tammikuusta lokakuuhun ja sote- ja maakuntauudistusta vuodella.

– Maakuntien liian suuri määrä estää yhdenvertaisten palveluiden tuottamisen, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kokoama asiantuntijaryhmä joulukuussa 2017.

– Helmikuussa 2018 kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sote- ja maakuntapakettia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.