Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

OECD suosittelee eri tukimuodot yhdistävää yleistukea

Kiviniemi: Yleistukeen siirtyminen olisi Suomen kannalta houkuttelevaa.

Antti Autio / STT

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n apulaissihteeri Mari Kiviniemi pitää yleistukea kannatettavana ratkaisuna sosiaaliturvaa uudistettaessa. Järjestön mukaan Suomessa tarvitaan laaja uudistus sosiaaliturvaan.

– Yleistuki yhdistäisi työmarkkinatuen, toimeentulotuen, asumistuen ja päivähoitomaksut, Kiviniemi kuvasi yleistukea STT:n haastattelussa keskiviikkona.

Hänen mukaansa yleistukea saavien kannattaisi mennä töihin aina, kun nykyisessä järjestelmässä lisätulot voivat kadota kokonaan veroihin.

Eräissä tapauksissa efektiivinen veroaste, eli verojen suhde tuloihin voi nousta 100 prosenttiin nykyisessä järjestelmässä, kun tukia saava hankkii lisätuloja. Kiviniemen mukaan yleistuki pudottaisi efektiivisen veroasteen noin 70 prosenttiin. Työtuloista jäisi näin käteen lähes kolmannes.

– Suomen kannalta olisi houkuttelevaa siirtyä yleistukeen, Kiviniemi kehottaa.

Sen sijaan kokeiltavana olevaan perustuloon OECD suhtautuu kielteisesti. Yleistuki auttaa sen mukaan nousemaan suhteellisesta köyhyydestä huomattavasti tehokkaammin kuin perustulo. Kumpikin tukimuoto aiheuttaa myös köyhtymistä, mutta köyhtyviä on selvästi vähemmän yleistukea saavien joukossa.

Yleistukea on jo kokeiltu Britanniassa, jonka kokemuksista Suomen pitäisi OECD:n mukaan ottaa oppia.

Alhainen työllisyysaste ykkösongelma

Kiviniemi pitää liian alhaista työllisyysastetta Suomen ykkösongelmana. Työllisyysaste on nousemassa hyvää vauhtia kohti hallituksen asettamaa 72 prosentin tavoitetta. Ruotsissa työllisyysaste on kuitenkin yli 76 prosenttia, joten Suomessa riittää kirimistä.

– Jos Suomessa olisi Ruotsin työllisyysaste, henkeä kohti laskettu bruttokansantuote nousisi viisi prosenttia, Kiviniemi laskee.

Suomelle on myös tyypillistä, että työttömyys kohdistuu epätasaisesti eri ikäluokkiin. Työllisyys on matalalla tasolla erityisesti ikääntyvien miesten ja nuorten naisten joukossa.

Nuorten naisten heikkoon työllisyyteen vaikuttaa Kiviniemen mukaan kotihoidon tuki, jota hän esittää lakkautettavaksi.

– Toinen puoliso ostetaan pois työmarkkinoilta, hän tiivistää kotihoidon tuen kielteiset vaikutukset.

Ikääntyvien miesten kohdalla vaikuttaa puolestaan se, että koulutuksen järjestäminen uusiin ammatteihin ei vastaa tarpeita.

Verotukseen rakenteellisia uudistuksia

OECD ei ota maaraportissaan kantaa verotuksen tasoon Suomessa. Verotus mahdollistaa järjestön mukaan hyvät julkiset palvelut. Rakenteellisia uudistuksia kuitenkin kaivataan.

Kiviniemi arvioi, että ansiotulojen verotusta voitaisiin alentaa. Vastapainoksi pitäisi luopua alennetuista arvonlisäverokannoista. Myös kiinteistöveron nostaminen olisi aiheellista. Lisäksi tarkasteluun olisi otettava ympäristöhaittoja koskevat verot.

Mari Kiviniemi

Kiviniemellä ei aikeita palata suomalaiseen politiikkaan

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi kertoo, ettei hänellä ole aikeita palata suomalaiseen politiikkaan. Hänen sopimuksensa OECD:n kanssa päättyy tämän vuoden lopussa.

– Tilanteeni on avoin. Minulla ei ole mitään suunnitelmia, Kiviniemi sanoo.

Hän toimi keskustalaisena pääministerinä vuosina 2010–2011. Keskustan puheenjohtajana hän oli 2010–2012 ja kansanedustajana 1995–2014.

Pariisissa toimivan OECD:n apulaispääsihteeriksi hänet nimitettiin heinäkuussa 2014.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut